Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En egen hembygdsgård

Annons

På en loge låg det en rock slängd i ett hörn.

- Jag förväntade mig att jag skulle hitta ett skelett i den, den såg så levande ut, berättar Pauline Shieldhouse och skrattar. Fullt så dramatiskt har det inte varit att skapa ett eget litet gårdsmuseum.

Intresset för gamla saker började redan innan Brian och Pauline Shieldhouse flyttade till Djurås. Under semesterresor i Sverige upptäckte Pauline hembygdsgårdarna. Och de blev en fast programpunkt på varje ställe de besökte.

När paret hittade sitt drömhus i Djurås by för fyra år sedan var alla utrymmen fyllda med diverse ting.

- Det blir väl så. När man har plats så lägger man ett föremål i ett hörn och så fylls det på. Det kan vara bra att ha, så sa min pappa i Yorkshire alltid. Och jag tror man säger det här också, fortsätter Pauline.

Det tog ett år att gå igenom alla skrymslen. Istället för att slänga eller ge bort alla gamla bruksföremål som använts på gården samlade Pauline dem på ett ställe.

Stallet städades från gammal gödsel och vitkalkades på nytt. I det ryms nu ett eget gårdsmuseum.

- Det är mest vänner och släktingar som har tittat på det. Speciellt släktingar från England tycker det är roligt. Vi vet inte själva vad allt använts till. Vissa saker hör säkert till linberedningen, berättar hon.

När svärsonens föräldrar var på besök kände de igen flera föremål från äldre bondgårdar i Yorkshire.

Boningshuset är byggt 1916. Men riktigt hur gammal gården är vet man inte, Morén är det släktnamn som förknippas med den. På en byggnad finns ett årtal från 1600-talet. Men den är antagligen ditflyttad någon gång i tiden.

I kombination med den mycket lokalt anknytna samlingen av föremål har de skapat en engelskinspirerad trädgård.

När Brian och Pauline flyttade in bestod trädgåren av gräsmatta och äng. Nu är det gräsmatta med blommor, gärdsgård och spaljéer som avgränsare. Pauline har planerat den på det vis hon skulle ha gjort i England.

- Jag har inga grönsaker, det är för mycket jobb. Men mycket blommor, lupiner och riddarsporrar är mina favoriter, berättar hon. Men visst finns det typiskt svenska fenomen också. Som vedboden som kikar fram bakom huset.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons