Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dödad vid Shia-protester

Annons

Tusentals shiamuslimer i centrala Irak protesterade i dag mot att amerikanska soldater gripit sonen till Iraks högste shiapolitiker.

Ammar al-Hakim, son till Abdul-Aziz al-Hakim, greps i går tillsammans med säkerhetsvakter vid gränsen mot Iran efter ett besök i grannlandet.

En självmordsbombare i bil sprängde sig vid en spärr utanför Abdul-Aziz al-Hakims hus i dag . En polis dödades och fyra skadades enligt en säkerhetsansvarig, rapporterar AFP.

Hakim uppgav att han kvarhållits med förbundna ögon men släppts efter elva timmar. Han sade att han hade behandlats bryskt och att orsaken till gripandet var att hans pass hade gått ut. Ammar al-Hakim sade senare att han utsattes för "allvarliga övergrepp" av de amerikanska soldaterna.

Han slets ut ur sin bil och beordrades att sträcka upp händerna av soldaterna, som skrek och var ohövliga. Han utsattes för kroppsvisitering, han fick handbojor och hans väskor söktes igenom.

Den amerikanska militären har sagt att al-Hakim "behandlades med värdighet och respekt undre hela händelseförloppet", skriver AP.

Enligt USA-militären var kvarhållandet av Hakim en olycklig incident. Hans följe hade ursprungligen stoppats eftersom det var en gränsövergång där vapensmuggling förekommer, hette det.

I den heliga staden Najaf drog tusentals shiitiska demonstranter genom gatorna nära den vördade imam Alis mausoleum. Förkunnare krävde att USA ber ursäkt för gripandet av Hakim.

Den amerikanske ambassadören i Bagdad beklagade gripandet och sade att det skulle utredas. Han underströk att det inte var meningen att brista i respekt mot Hakim eller hans familj.

Men på en banderoll bland demonstranterna kunde man läsa: Vi vill att USA:s styrkor ska veta att gripandet av Sayyid Ammar kommer att spränga det politiska projektet i Irak.

Både den äldre och den yngre Hakim kallas Sayyid, vilket innebär att de betraktas som ättlingar till profeten Muhammed.

Deras politiska parti är en stöttepelare för premiärminister Nuri al-Malikis regering i Irak.

Hakim seniors bror grundade 1982 partiet Sciri i exil i Iran och uppvaktades av Washington som en moderat kraft i Irak.

Hakim senior mötte president George W Bush i Vita huset i december i fjol, när amerikanska diplomater försökte stärka de moderata krafterna i regeringen i Bagdad.

Men relationerna mellan Sciri och USA blev mer spända efter den 21 december, när USA-soldater gjorde en räd i Hakim seniors hem i Bagdad och grep två iranier. De anklagades för vapensmuggling till shiamuslimsk milis som bekämpar USA-militären.

TT

Mer läsning

Annons