Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En del utmärker sig

Annons

Svar till Bengt Söderberg,

den 24 mars.

Bengt skriver att det inte är ofta man får se ett lodjur i naturen. Han skriver: "Rådjursjägare har sedan länge vant sig vid att sköta förvaltningen av rådjursviltet på ett ansvarsfullt sätt så att stammen hålls i god balans. Men med myndigheternas restriktiva hållning till lodjursjakt finns en uppenbar risk för att en sådan balans inte kan bibehållas i vårt område."

Sanningen är den att i Siljansnäs med omnejd finns det jägare som ensamma under ett år skjuter 15-20 rådjur. En av dessa skröt med att han en gång fick syn på fyra rådjur ute på en åker, bock, get och två ungar. "Jag kastade mig ur bilen och dammade på fyra skott och hade sådan tur att jag fick ikull allihop". Historien förtäljer inte om de dog direkt eller fick ligga och lida tills han tagit sig dit.

Om detta kallas att på ett ansvarsfullt sätt hålla stammen i god balans så kommer inte många lodjur, vargar och björnar att finnas kvar om jägarna får förvalta stammarna.

Jag känner inte Bengt och jag tror inte att han tillhör de jägare som utmärker sig på detta mycket negativa sätt. Men han och många andra ansvarsfulla jägare är/borde vara medvetna om hur de icke ansvarsfulla jägarna beter sig.

GÄRNA JAKT MEN UNDER STATENS VINGAR

Mer läsning

Annons