Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dans - mot förtryck

Annons

Påfågelsklänning, chockrosa krinolinunderkjol, leopardmönstrad aftonblåsa och massor av andra tyllkreationer i regnbågens alla färger. I drömmen är det nästan alltid lekfullt, åtminstone om man får tro bildesteterna på Haraldsbo.

Tillsammans har bild- och dans-esteter skapat en dansperformance i drömkreationer, De asiatiska textilarbetarns drömliv. Det är en projekt inom Design årets ram, kopplat till Nexus-utställningen på Dalarnas museum. Pengar har man fått från Ljungbergsfonden.

När inbjudan kom var tanken först att göra en flashig catwalk med coola kläder och cool musik.

- Men vi kom på att det finns ett annat perspektiv, en baksida, säger Isabel Bonett, som sytt en bläckfisk-inspirerad klänning till föreställningen.

I stället växte tankarna sig allt starkare att skildra ett stort problem inom mode- och designvärlden. Hur textilindustrin exploaterar människor, framför allt kvinnor, och tvingar dem att arbetar under slavlika förhållanden för att producera billiga kläder till den västerländska marknaden.

Genom dansen och kläderna berättar de om arbetsvillkor och drömmar i en textilfabrik i Asien. Det är en både känslomässig och mänsklig tolkning.

- Tanken är att vi ska dansa fram budskapet, ge en helhetsupplevelse med kläder, dans, färger och musik, säger Frida Östberg, dansare.

De hoppas på att föreställningen ska väcka människorna i publiken, få dem att inse att som konsumenter har man makt att förändra:

- Vi har ett ansvar även om vi bor på andra sidan jordklotet, det går att ta tag i och förändra saker, säger Isabel.

Fotnot: I dag visas föreställningen på Dalarnas museum klockan 12.30 och 13.30.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons