Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bondes mångkamp

Annons

Björsbo gård i Olsbacka är ett familjejordbruk som drivits av släkten Kilde sedan mitten av 1800-talet.

I dag ansvarar Ola Kilde tillsammans med pappa Asbjörn Kilde för Björsbo gård, perfekt belägen mellan Falun och Borlänge. Det mycket tack vare EU-bidrag ,och en del köttförsäljning, som Björsbo gård kan leva vidare, men de jobbar hårt för att det ska gå runt.

Därför började familjen Kilde i våras satsa på en ny företagsidé - mångkamp och middag vid Björsbo gårds jaktstuga.

- Stugan är öppen för alla som förbokat, det finns plats för minst 20 personer. Vi erbjuder mångkamp med kaffe och korv samt middag i jaktstugan, säger Ola Kilde.

Jaktstugan ligger en bit upp i skogen. Utanför stugan finns flera stationer där man får prova på grenar som pistol, pilbåge och lasso. Tanken är att aktiviteterna och jaktstugan ska vara öppna året om.

Allt kött som serveras kommer från den egna gården även korven som grillas vid stugan. För närvarande har mångkampen åtta grenar, men går det bra funderar familjen Kilde på att utöka verksamheten.

- En idé är att låta gästerna titta på djuren. Det blir som en slags viltsafari, säger Ola Kilde.

De djur som strövar fritt på de 160 hektar stora ägorna är hjort, mufflonfår och cirka 70 dikor som ger kalvar varje år.

Djuren håller markerna öppna, och den årliga slakten är en extrainkomst. Den som ringer och förbeställer kan köpa kött från nöt, älg, björn, hjort samt mufflonfår. Varje höst har gårdsstugan öppet i tre månader.

På gården finns både slakteri och styckeri. Älg och björnkött köper man in från olika jaktlag och Stora Enso. Allt kött som säljs har fått helt ekologisk föda och allt foder och bete är obesprutat.

- På Björsbo gård går bara så kallade ranchdjur, vilket betyder att djuren får gå ute året om. Men de har även möjlighet att gå in om det regnar och är blåsigt, förklarar Ola Kilde.

På frågan vad som skiljer det kött som säljs på gården från vanligt blir svaret att gårdens kött innehåller mindre vätska, så detförsvinner inte i stekpannan när man steker det. Men annars tror Ola Kilde att folk i allmänhet inte är särskilt medvetna när de väljer kött.

- Folk går nog tyvärr mest efter priset i dag, säger han.

ASTRID FELDREICH

Mer läsning

Annons