Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok om livet förr

Annons

Det hela började när hon tog kontakt med förlaget och hade några frågor och synpunkter på en bok som de gett ut. Det blev ett långt och givande samtal och slutade med ett erbjudande.

- Vi fick bra kontakt och de tyckte jag skulle skicka in ett manus för bedömning, berättar Ulrika Lissmyr.

Hon hade under lång tid skaffat sig skrivvana och åstadkommit en hel del texter för skrivbords-lådan. Hennes inskickade alster väckte respons hos förlaget och hon kom att bli en av kandidaterna för uppdraget att skriva en ny bok i Figges kunskapsklubb, en faktaserie för barn.

Hon fick alltså jobbet men det var som sagt med kort varsel.

- De var tvungna att få materialet klart tidigt och var rädda att jag skulle tacka nej på grund av det. Men jag tyckte ändå att jag ville försöka.

Ulrika Lissmyr är barnskötare på Blomsterbäcken men distansstuderar för att bli lärare. Och hon har dessutom studerat historia - ett stort intresse för henne - i olika sammanhang vilket var en klar tillgång i skrivandet då det rör sig om en 33-sidig historisk tidsresa till epoken 1945-1969. Eran var en tid när många av den tänkta målgruppens - sex- till åttaåringar - mor- och farföräldrar var barn. Det ger alltså skildringar från ett folkhem under utveckling och formtopp och även om grundperspektivet är att ge axplock från ett Sverige som helhet så har Ulrika Lissmyr också kunnat stoppa in lokala exemplifieringar från sin närmiljö i Västerdalarna.

Förlaget hade vissa huvuddrag klara över hur boken skulle läggas upp men Ulrika Lissmyr hade också möjligheten att väva in egna idéer och uppslag.

- Jag fick med ett inslag om buffring. Förlaget tyckte först att det var mer en sekelskiftesverksamhet men jag fick förklara för dem att det var mycket vanligt här ute på landsbygden under tidsperioden och att det faktiskt förekommer än i dag, säger Ulrika Lissmyr.

Boken är också rikt illustrerad, dels av foton från olika håll, dels av teckningar signerade Ylva Brännlund. Den ges ut i 6 000 exemplar, en tidigare uppgift att det rör sig om 3 000 exemplar är alltså fel.

I och med Så var det förr har alltså Malung via Ulrika Lissmyr stakat ut ett nytt revir inom barnboksförfattandet. Och kanske är det inte bara de små som kan få utbyte av hennes författarglädje.

- Den är ju skriven för barn men jag kan nog tänka mig att en del vuxna kan läsa mycket med igenkännandets glädje.

Så kanske det blir läge för den äldre generationen att få en nostalgikick genom att läsa boken tillsammans med barnbarnen.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons