Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blåsning för livet

Annons

24-årige Daniel från lilla Färmsnäs tillbringade förra läsåret i Chicago, där han som stipendiat utbildade sig till orkestermusiker.

Det började med att kommunens musikledare Jan Sjönneby övertygade den då 13-årige Daniel att lägga elorgeln åt sidan för att "åtminstone" testa trombonen.

- Det saknades trombonister i flera ensembler, Janne trodde att jag skulle kunna lära mig spela instrumentet och jag lät mig övertalas, minns han.

Ynglingen visade sig besitta stor talang och blev snart trombonist i Maxiblåset och Gagnefs Windband, vilket innebär att han fick delta i turnéer både i och utanför Sverige.

Efter den kommunala musikskolan blev det två år vid Musikkonservatoriet i Falun, där han spelade för Hans-Göran "Bullas" Olsson, och en fyraårig musiklärarutbildning vid Ingesunds musikhögskola i Arvika. Dessutom hann han med att göra militärtjänst vid Dragontrumpetarkåren i Stockholm.

Att spela trombon till häst är aningen svårt eftersom det egentligen kräver tre händer, två som hanterar instrumentet och en som tyglar hästen. Därför fick Daniel lära sig att spela bastrumpet.

- Det var lättare än att lära sig rida. Men det ordnade sig och jag har ridit högvakt och musicerat under vaktavlösningen vid slottet, berättar han.

Under utbildningen i Arvika sökte och fick han ett stipendium för studier vid Roosevelt University i Chicago, där han undervisats av några av världens främsta trombonister, bland annat Jay Friedman, förste trombonist i Chicagos symfoniorkester.

- Otroligt lärorikt och givande även vid sidan av musiken. Jag har upplevt massor och fått kamrater i hela världen. Vi håller kontakten och kommer att hälsa på varandra.

Egentligen skulle han även i år ha studerat i Chicago, men problem med Centrala Studiestödsnämnden ( CSN) (han fick inte pengarna i tid) gjorde att han fick göra ett stu-dieuppehåll, som förhoppningsvis bara blir ettårigt.

Under hösten har han varit hemma i Färmsnäs och jobbat inom musikskolan, bland annat som vikarie för sin tidigare lärare Janne Sjönneby, och även undervisat vid musikgymnasiet i Leksand. Daniel har också haft frilansuppdrag som musiker. Nu har han fått jobb, 80 procent av heltid, inom musikskolan i Es-kilstuna, där han ska arbeta som musiklärare med inriktning på brassinstrument och piano samt leda en brassensemble.

Daniel har förverkligat en dröm, men det har krävt hårt arbete. Under de senaste fem-sex åren har har han övat i genomsnitt 14-15 timmar i veckan, vilket gör över 4 500 övningstimmar.

- Men jag har aldrig ångrat mig, inte ens för en sekund. Om inte Janne "lurat" mig att byta instrument hade jag nog slutat med musiken vid det här laget, säger han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons