Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tre tjejer äter p-piller

Annons

Unga kvinnor i Dalarna får rabatt när de köper p-piller eller p-stav. 100 kronor i stället för ungefär 300 kronor betalar de för en årsförbrukning. Landstinget står för mellanskillnaden.

Vad har du för erfarenhet av p-piller?

År 2006 betalade Landstinget Dalarna 1,1 miljoner kronor i subvention för p-piller till kvinnor under 20 år. Det betyder att ungefär en tredjedel av Dalarnas kvinnor under 20 år hämtade ut recept på p-piller förra året.

-Tanken är att vi ska minska aborterna och att ingen tjej ska bli gravid för att hon inte har råd med preventivmedel. En abort kostar och det här är ett sätt att spara pengar, säger Bo Claesson, ordförande för Dalarnas läkemedelskommitté.

Mindre vanliga biverkningar av p-piller är till exempel ökad risk för blodproppar och för bröstcancer.

Däremot är minskad sexlust och förändrat humör något som många p-pilleranvändare känner av. Det berättar Viveca Odlind som är professor i gynekologi på Läkemedelsverket. Men bieffekterna av p-piller är svåra att mäta, särskilt när det gäller upplevelser.

-Det finns väldigt dåligt med studier när det gäller sådana här biverkningar eftersom man inte kan göra placebokontroller med sockerpiller som man gör med andra läkemedel. Gör man det med p-piller kan ju testpersonerna bli gravida, säger hon.

Men hon tror att mellan 15 och 20 procent av dem som äter p-piller upplever minskad sexlust och humörpåverkan.

-De ger i väldigt hög utsträckning biverkningar. När man jobbar på en klinik finner man att många patienter har sådana effekter av p-piller. Men om det inte blir bättre bör man rekommendera kvinnan att sluta med p-piller och använda någon annan preventivmetod, säger hon.

Maria Kivi är barnmorska på Ungdomsmottagningen i Borlänge.

Hon har skrivit ut p-piller till tusentals tjejer genom åren.

-Man informerar alltid om att hormoner är läkemedel och att de har effekt på kroppen. Vi informerar om biverkningarna men rabblar så klart inte upp alla biverkningar, säger hon.

-Det är klart att det finns risker med p-piller. Men vad är alternativet? Skulle det vara så enkelt att alla använde kondom i stället skulle ingen vara gladare än vi, säger hon.

Könssjukdomarna har ökat. Klamydia är den könssjukdom som ökar mest, på tio år har antalet fall fördubblats.

-Risken är ju att det är lättare att skippa kondom om man äter p-piller, säger hon.

-Unga har sex med fler personer och mer oskyddat sex nu för tiden. Det är en explosion av könssjukdomar som kommer bli ett jättebekymmer, säger hon.

Maria Kivi ser också en risk med att medierna blåser upp skräckartiklar om personer som fått blodproppar av p-piller.

-För varje sådan artikel är det några som slutar med p-piller. Det kan leda till oönskade graviditeter och det är ännu farligare än biverkningarna av p-piller, säger hon.

Hon menar att alternativet till p-piller och andra hormonella preventivmedel är avhållsamhet eller kondom.

-Skulle jag veta att det fanns fler nackdelar än fördelar skulle jag inte skriva ut p-piller. Om 20 år kanske vi vet något annat men så är det alltid.

Mer läsning

Annons