Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annorlunda nyårstradition

Annons

Det var efter ett spännande tips om företeelsen som tidningen valde att göra ett besök hos de något annorlunda nyårsfirarna. Marschaller glimmade inbjudande när vi anlände till deras villa vid Oxbrovägen i centrala byn.

En 500-watts byggstrålkastare svarade för illusionen av solsken och framför entrén var grillningen redan i full gång i den gröna och snöfria trädgården. Det enda som påminde om årstiden var lite lätt frost i gräsmattan och en tomtelykta som glimmade vackert på trappan.

Gäster var de närmaste grannarna Ingegerd och Thed Falk. Stämningen var mycket trevlig när tidningens medarbetare välkomnades med alkoholfri glögg och pepparkakor med ädelost som tilltugg.

- Nu är det nog femte året som vi grillar på nyårsafton. Det var min man som kom på idén att vi skulle göra det och nu har det blivit en tradition, berättade fru Karin medan maken Lennart höll koll på köttbitarna över den värmande glöden.

- Det är entrecote och till det ska vi äta Västerbottenbakelser. Jag har fått tag på ett recept och det ska bli spännande att känna hur det smakar. Det låter ju väldigt gott, fortsatte hon.

Både hon och maken inser att grillning utomhus mitt i vintern är något ovanligt och att de förmodligen är ganska eller helt ensamma om denna tradition.

- Det är väl lite udda. Vi har då inte hört att det är fler som grillar så här på nyåret.

För Lindqvists och deras vänner finns inget dåligt grillväder.

Det är jätteroligt även om "Kung Bore" inte alltid är lika snäll som hittills denna säsong.

- Det har hänt att det varit över 20 grader kallt när vi har grillat. En gång var det närmare 25 minusgrader men det gick lika bra ändå, berättar de.

Inte ens det värsta snöoväder kan stoppa trivseln kring trädgårdsgrillen.

- För två år sedan var det rena rama snöstormen, men då satte vi bara upp ett parasoll som skydd, berättar Karin.

Under senare delen av kvällen fortsatte firandet inomhus innan det vid tolvslaget var dags att utbringa en skål för det nya året.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons