Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En absurd situation

Annons

Exporten av svensk öl slår nu nya rekord. Alla större bryggerier rapporterar rekordökningar av exportvolymerna. Och det är en marknad som står för hela ökningen: Gränsbutikerna i Tyskland!

Svenska bryggerierna producerar ölen i Sverige, kör med lastbil till norra Tyskland och lastar av ölen i butikerna där.

Samtidigt går en karavan av svenska personbilar, skåpbilar och lastbilar samma väg. I de tyska butikerna köper svenska konsumenter samma varumärken som de är vana vid från hemmaplan. Både ölskatt, moms och butikernas förtjänst hamnar i Tyskland istället för i Sverige.

Bryggeriernas lastbilar kör tomma tillbaka till Sverige men i gengäld är privatbilarna fullastade med samma öl som bryggeribilarna nyligen kört dit. Efter en vända i Tyskland är ölen tillbaka där den producerades och dricks av svenska konsumenter hemma i Sverige.

Hela denna märkliga trafik drivs av en enda anledning: Den svenska ölskatten som är ungefär åtta gånger så hög som ölskatten i Tyskland. Denna trafik har ju också visats på ett mycket tydligt sätt i tv-reportage den senaste tiden.

Med öppna gränser är handeln fri och alla inblandade agerar rationellt utifrån de förutsättningar som gäller. Men samtidigt är hela situationen absurd. Ingen borde rimligen kunna försvara att det är så här det bör vara.

Den svenska ölskatten måste sänkas till europeisk nivå så att svenska konsumenter kan köpa sin svenska öl i Sverige, utan att behöva ta omvägen om Tyskland.

PAUL BERGQVISTORDFÖRANDE I SVENSKABRYGGAREFÖRENINGEN

Mer läsning

Annons