Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emmas julbrev från USA

Annons

17-åriga Emma är utbytesstudent i Franklin i Tennessee. Hon har tillbringat fem månader hos enbarnsfamiljen Kretzmeier och trivs -trots kulturskillnaderna -mycket bra.

-Men den amerikanska skolan är väldigt annorlunda jämfört med den svenska. Kunskapsmässigt är den lättare, men ordningsmässigt betydligt tuffare, berättar hon.

Det är främst umgängesklimatet som hon upplever som hårdare och hon berättar att det till och med inträffat att hennes jämnåriga tjejkamrater slagits.

-Jag är också överraskad över att amerikanska ungdomar vet så lite om omvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet. Ibland verkar det som om de tror att Sverige är ett primitivt land på en avlägsen planet, säger hon.

Ändå har Emma anpassat sig bra och till och med testat för och antagits för en dans- och sångroll i en lokal uppsättning av musikalen Oklahoma.

Förra hösten gjorde hon rollen som den ständigt hungriga Jane i en stor och kritikerrosad Gagnefsuppsättning av musikalen Grease. Att hon privat är lika matfrisk som rollfiguren Jane framgår av att det just nu är det svenska julbordet som hon saknar mest av allt.

-Här är julbordet inte alls så stort och innehållsrikt som hemma. Däremot har julförberedelserna pågått väldigt länge. Vi har lite snö, men stor julhysteri. Redan i slutet av november kunde man se julgranar i alla köpcentrum, hitta julpynt till nedsatt pris och höra julmusiken flöda.

-Min amerikanska familj och jag hade en dag då vi dekorerade hela huset både invändigt och utvändigt. Vi köpte en julgran och den 26 november hade vi den pyntad och klar, en månad innan julafton. Senare samma kväll, när jag tittade ut genom fönstret, kunde jag konstatera att även flera av grannarna pyntat sina hus med lampor och fyllt sina trädgårdar med julgranar, snögubbar, renar och tomtar. Några dagar senare åkte vi på en liten biltur till några grannkvarter, där husen var extremt rikligt smyckade med juldekorationer. Det var helt otroligt att se. Vissa hus hade lampor på och runt hela huset och trädgården fylld med olika julfigurer. Min värdmamma berättade för mig att väldigt många tar dekorerandet som en tävling om vem som kan ha mest lampor på huset och pampigast figurer i trädgården, berättar hon.

För att skapa lite extra julstämning så har hon tillsammans med sin värdfamilj och inte minst sin nio år gamla "värdbror" gjort ett pepparkakshus.

-Mamma Evalena skickade över pepparkakskryddor som jag gjorde pepparkaksdeg av. Här i USA bakar man annars aldrig från grunden, utan köper bakmix och tillsätter vatten, ägg och olja. De flesta av mina amerikanska vänner har inte ens en aning om hur man bakar från grunden, konstaterar hon med förvåning i rösten.

Själva julafton kommer hon att fira tillsammans med sin värdfamilj och julklapparna öppnas på juldagsmorgonen istället för som i Sverige på julaftonskvällen.

-Att få vistas här är en stor förmån och jag lär mig ständigt nya saker. Min engelska blir bättre och bättre, samtidigt som jag får nya intryck. Dessutom är det lite av ett äventyr, tycker 17-åringen, som återvänder hem till Sverige och Överbacka efter skolavslutningen den 25 maj.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons