Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma kan ta priset

Annons

Det var under läsåret 2004/2005 som Emma och hennes kompis Gisela bestämde sig för att starta ett företag inom Ung företagsamhet. Tanken var att de skulle anordna danslektioner för barn och unga i Vansbro, eftersom det saknades någon sådan verksamhet i kommunen.

- Vi satte upp lappar på olika anslagstavlor och sedan var det många som hörde av sig. Det verkade finnas ett stort sug efter danskurser, berättar Emma.

Parallellt med studierna vid musikallinjen i Vansbro drev tjejerna företaget Reality - dance and enjoy UF. Två gånger i veckan höll de danslektioner för barn mellan sju till tio år gamla.

- Det var riktigt roligt, men det tog också en hel del tid. Efter skolan blev det många timmars pappersarbete med delårsrapporter och annat som skulle redovisas.

Företaget fick stor uppmärksamhet och flera utmärkelser. Bland annat utsågs Reality- dance and enjoy UF till bästa UF-företag i Mora/Vansbro och företaget knep även ett silver i tävlingen bästa tjänst i Dalarna.

Nu har Emma Knaggård Wendt nominerats till ytterligare ett pris: Anders Walls stipendium. Priset har delats ut i över tio års tid till en person som har utmärkt sig inom ung företagsamhet. Varje län nominerar en person och efter intervjuer har sedan fem slutkandidater valts ut.

Finalisten bedöms utifrån bland annat entreprenörskap, kreativitet, ledaregenskaper och socialt engagemang.

- Det känns stort att blivit uttagen som slutfinalist, säger Emma.

Efter att Emma tog studenten i våras blev det sommarjobb på glassbaren i Mora och därefter gick ett flyttlass till Stockholm för dansstudier vid Kulturama. Men Emma ska fortsätta med företagandet och efter årsskiftet planerar hon att starta ett nytt företag som hon ska driva parallellt med dansstudierna.

- Jag vill fortsätta med att anordna danskurser för barn och ungdomar och jag har tänkt att inrikta mig på dans som ett verktyg mot mobbning.

Hur menar du då?

- Vi ska göra olika dramaövningar och barnen ska träna på att umgås med barn som de annars inte brukar umgås med för att de ska få en ökad respekt för varandra.

Den tionde mars 2006 avslöjas vem av de fem slutfinalisterna som tar hem Anders Wall stipendiet.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons