Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Nytt exempel i Älvdalen – varför höjer socialdemokrater skatten i stället för att fatta obekväma beslut?

Annons
Krönikören Emma Jaenson.

I början av november beslutade den rödgröna kommunledningen i Älvdalen att i praktiken höja skatten med 47 öre per hundralapp. Detta då Landstinget Dalarna, i och med årsskiftet, tagit över ansvaret för både kollektivtrafik och färdtjänst. Men trots att landstinget alltså kommer att kräva dalfolket på dessa pengar ansåg sig kommunalråd Peter Egardt (S) tvungen att behålla den tidigare skattenivån. Nya pengar behövs till äldreomsorgen, menade han.

Läget i den kommunala ekonomin är dystert. Kommunledningen hade hoppades att 2017 skulle sluta med ett överskott på fem miljoner kronor. I stället ser det ut att bli ett underskott om dryga fyra miljoner kronor. Det är mycket pengar i Älvdalen.

Älvdalsborna kunde därmed inleda det nya året med det sorgliga konstaterandet att man numer betalar Dalarnas högsta skatt. Drygt 34 kronor per hundralapp!

Det är så klart inte fel i sak att kommunen stärker upp finansieringen av äldreomsorgen. Problemet ligger i att man, i stället för att där möjligt försöka sänka utgifterna, ständigt tycks landa i att enda vägen framåt är att öka intäkterna. Man höjer skatten i stället för att fatta obekväma beslut!

Älvdalen har speciella utmaningar när det kommer till dess geografiska storlek och därav följande låga befolkningstäthet. En invånare per kvadratkilometer gör att det tar längre tid för hemtjänstpersonalen att ta sig till brukarna. Man ska därför ha förståelse för att kostnader per invånare blir högre. I (nästan) alla offentliga verksamheter finns stordriftsfördelar. Och Älvdalen är bara stort till ytan.

Vad som däremot inte går att förstå är att Älvdalens politiker, givet de utmaningar som nu finns, inte är hårdare i sina prioriteringar. Ekonomi handlar som bekant om att hushålla med begränsade resurser och alla dagens kommunala utgifter är verkligen inte lika angelägna.

Ett flagrant exempel på detta, vilket tidigare uppmärksammats på ledarsidan, är att politikerna ännu klamrar sig fast vid barnkolonin i Mellbystrand i Halland – 70 mil från Älvdalen! Detta trots att anläggningen sedan några år tillbaka inte används över huvud taget. Ingen politiker tycks kunna förklara varför Älvdalens skattebetalare ska äga och finansiera en sådan fastighet.

Ytterst handlar kommunal förvaltning nämligen också om skattemoral, något som socialdemokrater historiskt sett har sagt sig angelägna att upprätthålla. I det avseendet är varje skattehöjning ett politiskt misslyckande och ska reserveras till när det verkligen inte finns några andra medel att ta till.

Vad var det den gamle socialdemokratiske ministern Gustav Möller (1884-1970) sa? Jo, att "varje förslösad skattekrona är en stöld från folket"! De orden borde mana till större eftertanke hos Egardt & C/o.

LÄS ÄVEN: Fler krönikor av Emma Jaenson

Mer läsning

Annons