Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelie gör film om #metoo: ”Viktigt att folk får se och höra vad som sker”

Emelie Kastberg producerar en film för att uppmärksamma sexuella övergrepp och trakasserier som kvinnor utsatts för under hashtagen #MeToo. Ihop med ett filmteam på omkring 30 personer vill hon ge kampanjen ett nytt perspektiv och symboliskt värde.

Annons

TV: Häng med bakom kulisserna vid äventyrsgruvan i Tuna Hästberg, Borlänge, på inspelningen av Emelies film om #MeToo

Emelie Kastberg, 21, kommer ursprungligen från Ale i västra Götaland. I augusti tog hon sitt pick och pack och flyttade till Dalarna för att studera på TV-produktionslinjen vid Högskolan Dalarna, Falun. 

När #metoo gjorde en våldsamt dånande explosion över internet och spred sig över världen påverkades Emelie starkt. Hon har själv blivit utsatt för bland annat sexuella trakasserier och kände ett behov att reagera och agera – frågan var bara hur?

Emelie Kastberg, regissör och projektledare, medverkar själv i sin film om #metoo.

– Kvinnor blir utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp på alla möjliga ställen och platser. #Metoo är viktigt eftersom hemska händelser lyfts fram på ett sådant sätt att folk får höra och se vad som sker, säger Emelie.

I filmskapandet gäller det att sticka ut och det symboliska värdet i filmer betyder allt, menar Emelie.

– Jag sökte på nätet under hashtagen #MeToo och hittade många historier som gjorde mig rörd. Jag valde ut några av dem och började arbeta med manus till min film.

Emelie funderade mycket och länge över den röda tråd som skulle löpa genom filmen, vad den skulle representera och hur kampanjen skulle lyftas fram i ljuset på ett nytänkande sätt? Hon kom på en idé.

– Jag använder stolar som en symbol för #metoo. Vi tjejer har alltid fått höra att det är vi som sitter på problemet. Stolarna i filmen säger att vi inte längre sitter på problemet utan att det nu istället finns i samhället. Jag tror att filmen kan bli en väckarklocka för många, att den kan vara med och påverka.

En av inspelningsplatserna för filmen var vid äventyrsgruvan i Tuna Hästberg, Borlänge kommun.

Människor uttrycker sig på många olika vis. För Emelie är filmskapandet hennes sätt att uttrycka och få utlopp för sin kreativitet. Hon berättar om dyslexin som gör det svårt för henne att skriva men att hon har många idéer, inte kan sitta still och har mycket inom sig som hon vill förmedla.

– Genom filmskapandet kan jag uttrycka mig på det sätt som jag är bra på. Jag kan visa folk den bild som jag har i huvudet visuellt, både genom hörsel och syn. Det är spännande och fantastiskt.

Emelies film har premiär på sociala medier innan jul.

LÄS ÄVEN:

Konstnärer i metoo-upprop

Förundersökning mot kulturprofilen

Efter Hjelmers våldtäktsberättelse – fyra nya vittnesmål har kommit fram: "I ett fall var individen ett barn"

Mer läsning