Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva vill bli skolchef

Annons

De två lokala profilerna får konkurrera om jobbet med ytterligare nio sökande.

Övriga lokala namn är Jan Kharchi, 37, Ludvika, Barbro Nystedt, 51, Nyhammar, Kjell Pettersson, 48, Grängesberg, och Arvo Sarenbrant, 52, Ludvika.

Sven-Olov Andersson är personalstrateg vid social- och utbildningsförvaltningen och har sammanställt inkomna ansökningar.

-Sarenbrant jobbar dels som lärare vid estetiska programmet vid gymnasieskolan VBU, dels som skolutvecklare vid högskolan i Dalarna. Barbro Nystedt är chef för resursgruppen här på förvaltningen, Kjell Pettersson jobbar som rektor i Kopparberg och Jan Kharchi är ingenjör och projektledare vid ABB.

Övriga sökande är Annika Lundquist, 44, boende i Örsundsbro i Enköpings kommun. Hon är chef för ett dagis som drivs som ett föräldrakooperativ. Karin Matsson, 50, Mockfjärd, är rektor i Vansbro kommun, Lena Sahrblom, 44, är gymnasiechef i Örebro, Mats Berglund, 41, är gymnasielärare i Boden och Per Roostgaard, 48, Vansbro, är för närvarande arbetslös men har tidigare arbetat som rektor.

Mätt i antalet tidningsrubriker är Helene Lis och Thomas Geijer de mest kända lokala namnen.

Thomas Geijer gjorde sig ett namn när han för några år sedan presenterade planer på att börja tillverka whisky i Ludvikatrakten. Under ett par år kunde han glädja sig åt flera positivt vinklade artiklar. Men projektet drog ut på tiden och i november 2003 försattes whiskybolaget i konkurs. Samma år, i februari, hade samma öde drabbat hans städbolag T & M International.

I slutet av 2004 och början av 2005 profilerade sig pappan Thomas Geijer som en av förgrundsfigurerna i föräldrakampen för att Lilla Kyrkskolan inte skulle läggas ned. När inte det lyckades var han med och ansökte hos Skolverket om att få starta friskola i Ludvika, en ansökan som senare drogs tillbaka.

Geijer har i många år också haft intressen i fastighetsbranschen. I höstas sålde bolaget Thomas Geijer Fastighets AB sex fastigheter i centrala Ludvika till Ludvikahem. Det kommunala bostadsbolaget fick betala 34 250 000 kronor.

Helene Lis började som bibliotekschef den 3 maj 2004 och har utmärkt sig som en chef som är beredd att i alla lägen argumentera för och försvara sitt revir, verksamhet och personal. Hon har haft offentliga uppgörelser med så starka män som förra kommunalrådet Roger Stål (s), Bengt Andersson (m) och Ingvar Henriksson (s).

I höstas tyckte Stål och Henriksson att hon skulle bli ny kultur- och fritidschef men det sprack på att kommunens chefsförhandlare Ivan Eriksson (s) inte ville ge Lis den lön hon begärt. Det skilde 3000 kronor i månaden mellan Lis krav och Erikssons slutbud.

Därmed blev Lis kvar som bibliotekschef och som tillförordnad kultur- och fritidschef tillsattes BrittMarie Pettersson.

Det är Petterssons gamla tjänst som skolchef som nu ska tillsättas och om Lis skulle bli aktuell den här gången kanske hon har bättre lycka med sig i löneförhandlingarna.

Lis tjänar 27650 kronor i månaden att jämföra med de 37565 Pettersson haft som skolchef.

-Nu ska vi ta referenser på några av de sökande och sedan ska vi i samråd med facket kalla några, förmodligen fyra-fem stycken, till intervjuer.

-Jag hoppas att intervjuerna kan genomföras om ett par veckor. Realistiskt sett är nya chefen på plats vid halvårsskiftet, säger Sven-Olov Andersson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons