Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva döda i australisk tågkrasch

Annons

Elva människor omkom och många skadades i Australiens värsta tågolycka på 30 år. En lastbil körde rakt in i ett passerande tåg vid en järnvägskorsning norr om Melbourne.

Över 20 resenärer på tåget skadades. Flera saknas också, och polisen försöker utröna om de fanns ombord eller hade turen att missa tåget.

Olyckan inträffade vid en obevakad övergång utanför jordbrukssamhället Karang, knappt 30 mil norr om Melbourne i delstaten Victoria.

Många av de skadade hade mist armar och ben, uppgav ett ögonvittne enligt australisk tv.

Tåget hade avgått från Swan Hill i nordvästra Victoria klockan 13.05 på morgonen svensk tid, och skulle till Melbourne. Men efter bara 40 minuters resa klövs det i två delar när lastbilen körde in i det med hög fart. Ett stort hål slogs upp i en av vagnarna och den sista vagnen blev lämnad 150 meter efter de andra på spåret.

Lastbilsföraren fanns bland dem som togs till sjukhus med svåra skador. En teori är att han bländats av solen och inte sett tåget.

Ambulanshelikoptrar och -flygplan körde i skytteltrafik mellan olycksplatsen och Melbourne.

Övergången saknar grindar, men har ljus- och ljudsignaler.

Australiens värsta tågolycka inträffade 1977 i en förort till Sydney, där 83 människor omkom då ett pendeltåg spårade ur och körde in i en vägbro. 2003 spårade ett annat tåg ur i hög fart sedan föraren drabbats av en hjärtattack. Sju personer omkom.

Australien har på senare år byggt ut järnvägsnätet, och har nu bland annat två långlinjer som korsar kontinenten från väster till öster och norr till söder. Indian Pacific går de 435 milen Perth-Adelaide-Sydney, medan The Ghan går de 298 milen från Darwin till Adelaide.

TT

Mer läsning

Annons