Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva båtar med sönderskurna kapell

Annons

När vandalernas framfart upptäcktes förra måndagen räknade man till sex båtar som utsatts för inbrott. Dessutom hade båtkapellen skurits sönder och pulversläckare tömts på sitt innehåll, i båtarna.

På hamnområdet hade belysningsarmaturer slagits sönder, kablar i ett elskåp mosats och ett trädgårdsbord slagits i bitar.

Efter ett styvt arbete med att städa upp gjordes en grundligare översyn bland båtarna. Efter NLT:s uppmärksammande av det som inträffade har flera båtägare tittat till sin egendom under den senaste veckan.

- Men jag tycker nog att uppmaningen bör stå kvar till dom som ännu inte varit ner till hamnen, säger Alf Werner.

Några har gjort vad de kunnat för att försöka täcka över sin dyrgrip. Som en provisorisk åtgärd har flera båtar täckts över med lättviktspresenningar. Bra för stunden men inte ett skydd som håller över vintern. När vatten och snö fryser till is går presenningen lätt sönder, eller fryser fast.

När Alf Werner summerar läget en vecka senare står det klart att totalt elva båtar blivit utsatta för den meningslösa skadegörelsen.

- Kapellen var sönderskurna på samtliga båtar.

Det förefaller som att det svårsanerade pulvret inte sprutats i samtliga båtar. Sammantaget har dock sex tömda brandsläckare påträffats bland båtarna.

Under alla omständigheter lär vandalernas framfart leda till en hel del kostnader för enskilda båtägare.

- Ett litet kapell kostar kring 2 500 kronor, medan ett större hamnar uppemot sex tusenlappar. Och det är inte alldeles enkelt att laga en reva på en meter, utan kapellet måste förmodligen lämnas in för lagning.

Hamnkaptenen Bosse Edberg hör själv till dem som råkade illa ut. I hans fall blev vandaliseringen särskilt besvärlig eftersom han har en träbåt. Inne i hans båt har stora mängder pulver från brandsläckaren sprutats.

- Jag vet inte riktigt hur jag ska få bort pulvret utan att skada ytan. Det blir väl till att försöka dammsuga bort det värsta.

- Man tycker att föräldrar borde lagt märke till när ungen kom hem med pulver på kläderna, säger Alf Werner.

Han menar att de som tömt ur släckarna knappast kan ha undvikit att ha fått av medlet på sig.

Att skadegörarna är yngre förmågor är Alf Werner och Bosse Edberg ganska säkra på. Även om det saknas solklara bevis är båda övertygade om att det är frågan om ungdomar.

- Vi har haft problem tidigare med ungdomsgäng. Men det här var nog det värsta hittills. Aldrig tidigare har man gett sig på båtarna på det här viset, summerar hamnkaptenen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons