Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elräkningar - ett mysterium

Annons

För något år sedan drabbades vi av ett för oss omärkligt fel på värmepumpen. Det var först när sluträkningen för årets elförbrukning kom med en tilläggssumma på flera tusen kronor som vi insåg att något måste vara fel. Problemet med värmepumpen var tämligen lätt löst och vi räknade med att allt var tillbaka i gamla banor.

Men när den första räkningen kom på det nya året fick vi en chock. Man hade tagit de två månader med höjd elförbrukning som utgångspunkt för beräkningen av det kommande årets förbrukning, en uppräkning med nästan 5000 kWh.

Jag ringde DalaKraft och förklarade vad som skett, men jag kunde lika gärna ha ringt upp Fröken Ur.

När någon rättelse inte gick att få, föreslog jag att man skulle dela den beräknade årliga förbrukningen i tolv lika stora delar, så den månatliga kostnaden blev densamma. Men det var stört omöjligt!

Det bärande argumentet var: "Så har vi aldrig gjort". Som en tröst talade damen i luren om att i och med den nya on-line avläsningen skulle man i fortsättningen bara betala för den verkliga förbrukningen.

Döm om min förvåning när DalaKrafts faktura damp ner härom dagen!

Där står: Elförbrukning:

060303-060501 1675 kWh

Beräknad:

060502-06063 2409 kWh

Man kör alltså fortfarande med beräkningar! Resultatet i detta fall blev att vår elförbrukning skulle vara nästan 800 kWh högre i maj - juni än i mars-april!

Jag skulle vilja att DalaKraft svarar på:

Varför använder man sig fortfarande av beräknad förbrukning?

Vad hindrar att man slår ut den beräknade förbrukningen jämt över året?

HANS CARLSON, FALUN

Mer läsning

Annons