Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriset - en djungel

Annons

Tidningen har undersökt elpriserna för vanliga lägenhets- och villaboende i slutet av januari.

Över 80 bolag och över 600 avtalskonstruktioner finns med. Förutom rörligt, tillsvidare pris och olika bindningstider förekommer också tillval i form av att miljö-el eller att bindningstiden kan omförhandlas.

Visst, det går att tjäna upp till någon hundralapp per månad genom att välja rätt tidpunkt och rätt bolag. Problemet är att det som är rätt i dag kan vara åt helskotta redan i morgon.

Vad ska man då välja?Õ

Det beror på vilket typ av konsument man är.

Precis som med räntan på bolånet kan man chansa på att tjäna en och annan krona med rörligt pris, men det kan bli riktigt dyrt också.

Vill man veta vad elen kommer att kosta den närmaste tiden är det vettigt att välja ett bundet avtal. Men gör det inte när priset på elbörsen skuttar uppåt tillfälligt. Kolla när elbörsen verkar lugn och bind.

Att välja vilket elhandelsbolag man ska anlita är heller inte lätt.

Även här är frågan vilken typ konsument man är.

Den som brukar handla lokalt annars kan handla även el av ett lokalägt bolag. Bor man i förskingringen men tänker flytta till hembygden igen i framtiden, kan man kanske välja hembygdens elbolag, i den mån det levererar utanför sitt närområde. Gillar man stora starka multinationella bolag väljer man ett sådant. Även den som vill ge lite pengar till välgörenhet via elräkningen har den möjligheten.

För den som vill och orkar lägga tid på elpriset, ger de båda hemsidorna www.elpriser.konsumentverket.se och www.elprisguiden.se, översikter och möjligheter att skräddarsy elavtal efter var ens speciella behov, förbrukning och så vidare.

I samtliga priser som anges ingår själva elpriset, elcertifikatskostnad, elskatt, moms och eventuell fast avgift.

KÄLLA: WWW.ELPRISER. KONSUMENTVERKET.SE ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons