Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriserna - ett lotteri av värsta sort

Annons

I början av januari hade elpriset halverats jämfört med i höstas. Orsaken är enligt branschen det milda och regniga vädret. Som villaägare borde vi väl därmed vara glada och tacksamma, eller?

Ja, möjligen de som har rörligt elpris. Men för dem som band sitt pris under sensommaren och gjorde detta efter de förutsättningar som då gällde - att priset skulle gå upp ännu mer - tycker säkert att man dragit en nitlott.

Situationen belyser problematiken i ett nötskal. Priset sätts på bedömningar av framtiden, samtidigt som vädrets makter senare kan omkullkasta de tidigare prognoserna.

Trots politikernas tal om långsiktighet och stabilitet är snarare en total instabilitet en mer passande beskrivning av situationen. Risktagandet tycks dessutom helt kunna övervältras på konsumenterna.

Skatterna på el och annan energi för uppvärmning måste sänkas. Skatter och avgifter står för cirka 50 procent av den totala kostnaden, och det kan inte vara rimligt att en nyttighet som alla behöver ska beskattas så till den grad att det får karaktären av ren straffbeskattning, speciellt med tanke på att nästan all el produceras utan fossila utsläpp.

Konkurrensen på elmarknaden måste stärkas så att kunden gynnas av en marknad med flera av varandra oberoende aktörer.

I Sverige har vi världens renaste och billigaste elproduktion. Men vi har samtidigt en obalans mellan utbud och efterfrågan. Följden blir ett högt elpris huvudsakligen baserat på produktion av fossila bränslen. För att uppnå en balans mellan utbud och efterfrågan utesluter vi inte en utbyggnad av någon produktionsform på den nordiska marknaden.

Som villaägare kan vi trots allt påverka vår elförbrukning och denna möjlighet kan förbättras genom elmätare med timavläsning och nya typer av elavtal. Ett ökat sparande måste dessutom premieras bättre.

Dagens system med utsläppsrätter påverkar priset även på den miljövänliga elen. Systemet måste ersättas med ett som endast höjer kostnaden för elproduktion som bidrar till växthuseffekten.

GERT FORSBERG REGIONCHEF, VILLAÄGARNAS RIKSFÖRBUND

Mer läsning

Annons