Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabet löser korsord med framgång

Annons

Elisabet Kånå är snabb i tanken och rör sig snabbt som en vessla hemma i huset på Selbäcksvägen. När vi hälsar på är hon i färd med att tvätta fönster. Hon visar även en packe kläder som hon tvättat och vädrat, kläder som hon ska skänka till Läkarmissionens hjälparbete.

Elisabet är född i Mora och som ung tog hon plats som piga hos en familj i Stockholm. Det var som att komma ut i stora världen på den tiden och den här familjen hade förgreningar till Ryssland och i släktledet fanns en man som arbetat för Alfred Nobel.

När Elisabet återvänt hem till Mora träffade hon en västgöte som var på semester i Dalarna. Det fattades tycke från ömse håll och Elisabet flyttade till Trollhättan där hon var bosatt från 1953 till 1976 då hennes trolovade avled.

I Trollhättan arbetade Elisabet på ett silkestvinneri, men sedan hon blivit ensam återvände hon till Mora och på den vägen är det.

Krigsflyktingen som bodde hemma hos Elisabets familj några månader 1940 hette Knut Teigen och med honom och hans familj har Elisabet haft regelbundna kontakter sedan dess.

- Jag har varit hos dem och de kommer hit till Mora och gästar, berättar Elisabet och visar massor med fotografier från mötena med familjen Teigen.

Det är en korsordslösare av rang som vi hälsar på. Elisabet löser minst ett korsord om dagen och hon finns ofta bland korsordstidningarnas vinnare.

- Det hjälper till att öka ut pensionen, skämtar hon.

Ett annat område Elisabet Kånå är engagerad i är kampen mot EU.

- Jag tycker Sverige ska lämna gemenskapen. Jag satte upp en affisch mot EU på uthusväggen nere vid vägen, men någon har rivit ner den, trots att den satt inne på tomten, säger hon.

Kampen mot EU driver Elisabet tillsammans med lillasyster Edit som är bosatt i Östnor.

- Jag har många fina minnen att falla tillbaka på och tycker livet varit nådigt mot mig, även om det varit strävsamt i bland, säger Elisabet Kånå som tänker fira sin födelsedag i Selbäck, dit familjen flyttade med kreaturen då hon var ung.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons