Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin populäraste tjejen

Annons

Åtta föräldrar ville att deras son skulle heta William medan sex nyblivna föräldrar till en dotter föredrog att kalla denna Elin, ett namn som redan ifjol var snubblande nära att toppa statistiken över mest gångbara flicknamn i våra trakter.

Vad som än en gång kunde noteras, vid bläddrandet i den digra bunten med anmälningar över nyfödda, hos aktuell myndighet, är att namnen som var högaktuella under 40-50-talet är hopplöst omoderna i våra dagar.

Det finns flera namn som emanerar från kändis- och sagovärlden i listan, än Barbro, Birgitta, Åke, Bertil och Rolf.

De många nya svenskarna har också satt sin prägel på namngivandet. Namn som Mercedes, Zion, Arlind, Ariel, Elliot, Gjemajl, Joyce hade varit näst intill omöjliga att hitta i en namnlängd på den tiden Lennart Hyland och Sven Jerring härjade i radions enda kanal.

Elin, vinnare av "damklassen", är ett exempel på namn som kommit till heders igen och det är säkerligen inte bara Körberg, Jularbo och deras dröm om Elin som bidragit till detta.

Ett uppslagsverk för nyfiket folk ger oss besked om att Elin är en svensk form av Helena som är ett grekiskt namn med betydelsen ÕlysandeÕ eller ÕfacklaÕ.

Namnet är mycket gammalt. Det svenska helgonet Sankta Elin av Skövde, som även kallas Helena, levde i mitten av 1100-talet, och det är från henne som namnet har hamnat i almanackan.

Namnet har haft en stadig popularitet under de senaste decennierna, får man veta.

De senaste åren har det varit ett av de vanligaste flicknamnen på våra nya medmänniskor.

31 december 2005 fanns, exempelvis, totalt 55 194 personer i Sverige med namnet, varav 34 477 med det som tilltalsnamn.

Två av dem som vet bäst varför just namnet Elin är något av Årets tjejnamn även i våra bygder är Linda och Jonas Carlsson på Snickarns Väg i Grangärde, föräldrar till Elin Birgitta Maria (idel slitstarka namn i sammanhanget, om man bortser från Birgitta, ett arv efter farmor).

- Egentligen var det ingen längre diskussion om vad hon skulle heta, berättar mamma Linda, fast om jag själv skulle ha fått bestämma hade hon fått heta Ellen. Jonas och Viktoria - storasyster - ville hellre att hon skulle döpas till Elin så majoriteten fick råda, men det är två vackra namn både Elin och Ellen.

Elin Birgitta Marie hade nog säkert godkänt även namnalternativet. Hon verkar vara en belåten liten tjej där hon följer vårt samtal medan hon pillar i sig en kaka.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons