Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eliassons FN-möte om Darfur inlett

Annons

FN-flyg har gått i skytteltrafik för att hämta upp rebelledare till Darfursändebudet Jan Eliassons medlingsmöte.

Tanken med mötet, som inleddes i Arusha i Tanzania på fredagskvällen, är att få den brokiga skaran rebellgrupper att bilda en enad front till fredssamtal med den sudanesiska regeringen. Eliasson berättar om späckade mötesdagar hela helgen, och i värsta fall in på måndagen _ sedan måste Eliasson själv hasta upp till Khartum och informera Sudans regering om hur det gått.

Om mötet lyckas kan det för första gången bli riktiga fredsförhandlingar i den blodiga konflikt som rasat i fyra år och kostat hundratusentals människor livet.

Bara att samla rebelledarna har varit en logistisk utmaning, där FN:s och Afrikanska Unionens flyg har gått i skytteltrafik.

Fredsavtalet förra året skrevs bara under av en av de tre rebellgrupper som då förhandlade och det fick ringa effekt. Nu är alla grupper på plats utom en, en falang av SLM-rörelsen ledd av Abdel Wahid Nur. Eliasson hyser dock gott hopp om att fraktionen sluter upp till fredsförhandlingar om de övriga lyckas enas.

Och signalerna är försonliga.

Men det är bråttom. Situationen blir allt värre för de miljoner människor som är på flykt.

I vinter ska en 26|000 man stark fredsstyrka sättas in i Darfur, där AU för närvarande har 7|000 fredssoldater. FN:s säkerhetsråd fattade i veckan beslut om den nya styrkan, en så kallad hybridstyrka mellan FN och AU.

Dessförinnan hoppas Eliasson att fredsförhandlingarna ska kunna börja. Vid Arushamötet vill han dock inte spela huvudrollen, utan understryker att parterna själva måste prata sig samman.

TT

Mer läsning

Annons