Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elias drömmer om friidrottsarena

Annons

- Ja, friidrotten är en verklig högtidsstund och jag tror att det blir minst ett svenskt guld. Carolina Klüft är en säker vinnare. För höjdhopparna Stefan Holm och Kajsa Bergqvist är marginalerna mindre och det är mer ovisst, funderar 90-åringen.

Elias har ett genuint idrottsintresse. I ungdomen var han själv en av Dalarnas bästa friidrottare. På 40-talet var friidrotten stark i Malung och Elias har från sin karriär fina personliga rekord: 11,2 på 100 meter, 6,70 meter i längdhopp.

Han var med i Malungs IF:s lag som under åtta år hade distriktsrekordet i stafett 4x100 meter.

- Jag följer mycket sport i TV. Men mest intresserad är jag av friidrott och skidåkning, säger han.

Elias är pigg och kry för sin ålder. En och annan krämpa har väl gjort sig påmind med åren, men hustrun Elsa och Elias reder sig själva och bor ännu i villan som de byggde i början på 60-talet.

Yrkeskarriären började Elias med en vinter i timmerskogen tillsammans med pappan. Det var tufft och hårt, kallt och snöigt. Kanske var det då han bestämde sig för att han nog ville jobba inomhus.

På 30-talet tog han anställning i Mattssons Maskinaffär i Malung, 1941-1956 var han lagerförman hos Niss Oskar på Jofabolaget och de sista 25 åren fram till pensioneringen var han kontorstjänsteman vid Norema, som senare blev Rosengrens.

Elias är född i Södra Mon och har bott i Malung i hela sitt liv. Vid sidan av jobbet var han under 35 år, från mitten av 30-talet och framöver, med i brandkåren.

Under tio år var han vice brandchef. Han har också varit verksam som distriktsombud för Dalarnas försäkringsbolag, innan bolaget öppnade kontor i Malung.

-Jag tycker att det mesta är bra här i Malung. men våra styrande måste se till så att vi får ett riktigt hotell i samhället. Och så har jag en dröm att det skulle kunna finnas en fin friidrottsanläggning, säger Elias.

90-årsdagen firar han i kretsen av sina närmaste.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons