Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elfte timmen för Säters föräldrar

Annons

För en tid sedan skrev jag om barnen och ungdomarna i Säter och deras verksamhet kring torget, hamburgeriet och resebyrån i centrala Säter.

Då ställde jag frågan: Vilka föräldrar vet vad deras ungdomar sysslar med på kvällarna nere vid torget?

Avbrottet i vandalismen och dekandensen kom med hjälp av vinter och mörkret. Men, kommer allting att starta igen då värmen och ljuset återkommer?

Kommer föräldrar och andra ansvarshavare att återigen "släppa ut katten" på stadens gator och torg? Vem bryr sig egentligen om vad som händer, innan det händer?

Ja, i varje fall inte föräldrarna till de välkända ansiktena vid hamburgeriet. För dessa ungdomar och barn kommer med stor sannolikhet att tina fram likt tussilago i diket.

Min förhoppning är att dessa och andra barn inte hamnar på denna plats igen, utan har fått lite framtidstro och motivation under vintern som ger dem styrka att ta sig ur slappheten.

Det finns en hel del annat att titta på än parkeringen, busshållsplatsen, hamburgeriet och gräsytan runt turistbyrån.

Det allra märkligaste är att i samma hus som turistbyrån återfinns en dag i veckan polismakten. Och märkligare ändå är att denna dag är en dag i veckan, inte på helgerna då sabbet är som värst. Då är lampan släckt i polisrummet.

Det vore enormt skönt att till sommaren slippa läsa om vandalism, berusade ungdomar, spydiga påhopp i korvkön och annat som under den gångna sommaren varit en röd tråd i rapportering efter helger.

Det vore skönt om föräldrar redan nu började pränta in ord som respekt, hänsyn och sunt förnuft i sina barn.

Nu så här i slutskedet av vintern börjar det röra sig ute på gångvägar, busshållsplatser och på bussen hem. Barnen tar tid på sig hem efter skolan, snackar, skrattar och stojar. Detta är skönt, rätt och trevligt.

Men det finns smolk i bägaren, det finns barn som väntar in andra på gångvägen för att retas: tjockis, lillskit, jävla svenne och annat. Man jäklas med dem som ser annorlunda ut, skiljer sig från mängden, har andra kläder...

Och svarar den utsatte, får denne inte bara sin plågoande, utan också syskon, kompisar och till och med mamman på sig med spydiga kommentarer och hot. Sorgligt nog slutar det ofta även i handgripligheter. Det blir en otrevlig hemgång för den utsatte!

Det finns ingen vuxen i hela Säter som skulle acceptera ett sådant sätt och sådana påhopp, om det skulle drabba dem själva. Varför ska barnen då behöva göra detta?

Det är dags att föräldrar kollar upp sina barn och föregår med gott exempel. Det är dags att beslutshavare tar rätt beslut. Det är dags att respektera varandra. Och det nu, innan det är för sent.

Inget barn, oavsett nationalitet, storlek, handikapp, utseende eller vad du vill, har gjort sig förtjänt av ett sådant scenario.

GUNNAR

Mer läsning

Annons