Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna ratar Malung

Annons

Barn- och utbildningsnämnden informerade om den här situationen i samband med att Malungs kommunstyrelses arbetsutskott hade sammanträde.

När det nu står klart hur intagningarna ser ut och hur eleverna har sökt visar det sig att det för kommunen är katastrofala siffror när det gäller bygdens egna ungdomar.

I samband med att Malungs kommunfullmäktige för ett par månader sedan hade sitt sammanträde framkom att 56 procent av kommunens högstadieelever som går ut nian valde andra gymnasier som förstahandsval.

Bara 44 valde gymnasiet i Malung-Sälen.

Nu visar det sig att det ser ännu värre ut. I Ungärde skola är det bara 21 procent av de elever som går ut nionde klass som har gymnasiet i Malung-Sälen som förstahandsval.

Således är det 79 procent som söker gymnasieutbildning utanför kommunens gränser.

Det är inte mycket bättre i centralorten Malung där 36 procent söker hemmagymnasiet som förstahandsval men 64 procent av högstadieeleverna vill studera på annan ort.

Det är tydligt att de utbildningsprogram som finns vid gymnasieskolan i Malung-Sälen inte lockar kommunens egna ungdomar.

Nu ska en enkät göras bland eleverna. Man vill ha svar på varför eleverna inte vill gå i gymnasiet i Malung-Sälen.

För att stärka gymnasiet anser kommunstyrelsens arbetsutskott att man också måste försöka förstärka samarbetet med Vansbro kommun för att få ett starkare gymnasium.

Att så många elever som går ut högstadiet vill studera på annan ort är mycket allvarligt för gymnasieskolan i Malung-Sälen.

En utvecklingsledare har nyligen anställts för att arbeta med de här frågorna, och man hoppas att detta ska leda till att intresset för gymnasiet i Malung-Sälen ökar.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons