Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever vill åka på resa

Annons

Både i fyran och femman har klassen åkt på endagarsresor till Stockholm. På kvällen har de härjat på Gröna Lund och på dagen har alla gått på ett valfritt museum.

Också i år har klassen samlat ihop pengar för att kunna åka på skolresa. De har anordnat en julbasar med loppis och sålt lussebullar, senap, sylt, saft och kransar som de gjort själva för att få ihop pengar till resan.

- Nu får vi inte åka på fler resor för att det kostar pengar, säger Hannah Mossberg.

Lyssna på:ModemBredband

elever på Hosjöskolan

Under hösten har nämligen nya direktiv börjat att gälla; insamling av pengar hör inte längre skolan till, utan all skolverksamhet ska vara kostnadsfri.

- Det är okej att sälja egen-tillverkat, sylt och saft, men inte att gå ut att sälja andra varor, säger Marie Ahlholm-Hanefors, rektor.

Men trots att klass 6c har tjänat ihop pengar till Stockholmsresan själva, är det osäkert om de kommer att få åka. Det är därför de har skrivit till Faluns skolpolitiker för att få dem engagerade i frågan.

De fem tjejerna som skrivit tycker alla att det borde vara okej att tjäna ihop pengar till en skolresa genom försäljning. En skolresa skapar fin klassgemenskap och ger dessutom kunskap: "Om ni var små skulle inte ni vilja komma utanför klassrummet, lära er saker och samtidigt ha kul?" undrar tjejerna i brevet.

- Det är kul att åka iväg och åka karuseller på Grönan, säger Nora Julin.

- Ja, det är kul att kunna göra sånt här med hela klassen, fyller Hannah i.

Friluftsdagarna med aktiviteter som kostar pengar hänger också i luften, och tjejerna vill kunna åka skidor i Bjursåsbacken när det vankas vinteraktiviteter i skolan:

- Då lär man känna de andra klasserna bättre, säger Lisa Björklund.

På torsdag ska skolpolitikerna i skolnämnden få information i frågan.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons