Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever väljer bort omvårdnad

Annons

-Branschrådet där det sitter representanter för de båda kommunerna i Västerbergslagen, landstinget samt skolan är väldigt fundersamma över det minskande intresset.

Gymnasiechefen Åke Sandberg berättar att parterna i höst kommer att ha ett möte för att ytterligare studera frågan och försöka spåna fram idéer om vad som kan göras för att förmå fler ungdomar att söka till omvårdnad.

-Vi har redan infört att de elever som väljer programmet får körkortet subventionerat. Jag vet inte om det haft effekt, om vi skulle ha haft ännu färre elever om körkortet inte ingått.

-Undervisningen bedrivs i Smedjebacken och om detta haft inverkan på intresset vet vi inte riktigt heller. Vi kan i alla fall inte se att vi tappat elever av den anledningen.

En idé som kan komma upp vid mötet i höst är att låta lärlingstid med betalning ingå som en del i omvårdnadsutbildningen.

Det finns också vissa tankar om samarbete med grannkommunerna som uppges ha likartade problem.

Åke Sandberg menar att gymnasieskolan kanske behöver hjälp av samhället - kommuner och landsting - för att det i framtiden ska vara möjligt att locka fler elever till utbildningen.

-För att få upp statusen på vårdyrkena så tror jag att man måste höja lönerna.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons