Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever vågar inte vittna om knarket

Annons

Polis, skolpersonal och socialtjänst, alla är de överens om att det ökande droganvändandet bland ungdomar i Hedemora är ett faktum.

Den senaste tiden har det dessutom väckts misstankar om att det langas knark på Martin Kochgymnasiet.

När skolledningen på Martin Koch och Vasaskolan kallade till ett öppet möte mellan föräldrar, elever och skolpersonal i torsdags kväll berättade Ingrid Elmgren om sina misstankar. Enligt en av åhörarna skulle langning av droger försiggå i Martin Kochgymnasiets bibliotek och Ingrid Elmgren bekräftade att sådana misstankar finns.

- Ja, det har vi också hört. Problemet är, enligt polisen, att de tips vi får in inte håller för en rättegång, sade Elmgren.

Skolledning och övrig personal får in många tips från elever som med egna ögon har bevittnat hur droger säljs på skolan. Svårigheten ligger i att få ungdomarna att ställa upp och vittna inför polisen.

- Vi lämnar in alla tips vi får till polisen men ungdomarna är rädda. De vågar inte vittna, sade Elmgren och fick medhåll av en förälder som menade att det framför allt är tiden fram till själva rättegången som eleverna oroar sig för. De är rädda för hotbilden som ska finnas emot dem när de vistas på skolan.

Polis Monika Hedlöf som skulle ha deltagit i torsdags kväll fick lov att ställa in på grund av sjukdom men meddelade sig genom Ingrid Elmgren.

- Hon hälsar och bekräftar det vi i skolpersonalen har sett och märkt det senaste halvåret, att det finns mer droger nu i södra Dalarna än vad det har gjort tidigare.

Ingrid Elmgren och Nils Wiik som är ny rektor för Vasaskolan sedan tre veckor tillbaka, redogjorde också för de båda skolornas drogpolicy.

På Vasaskolan ligger ledningen i startgroparna med att utarbeta en drogpolicy inom vilken föräldrarna kommer att få en mycket stor och viktig roll.

På Martin Koch har man sedan oktober haft en drogpolicy där varje elev som misstänks använda droger tillfrågas om han eller hon kan tänka sig att bli drogtestad. Är personen under 18 år är det föräldrarna som tillfrågas.

- Vi har testat ungefär 15 personer sedan i oktober och tre av dem har gett positivt utslag, det vill säga de har haft droger i kroppen. Trots att testet är frivilligt har nästan ingen sagt nej.

- Däremot har de kanske hållit sig undan en tid för att sedan komma tillbaka och visa negativt testresultat eftersom drogerna har hunnit gå ur kroppen, säger Ingrid Elmgren.

Under kvällen informerade även Peter Hulthén från giftinformationen i Stockholm om riskerna med olika typer av droger.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons