Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever lyssnade till sagor på biblan

Annons

Barnen lyssnade andäktigt till historien om Hans, som blev mästerskytt med djävulens hjälp för att han skulle kunna gifta sig med Greta.

Jättar, skapelsemyter, Asagudar och en mindre känd version av sagan om Hans och Greta stod på schemat för eleverna från Djuråsskolans årskurs tre, när de besökte biblioteket i Djurås för att lyssna till Maj Johanssons berättande.

Berättartimmen i Djurås bibliotek var en del av Länsbibliotekets, Dalateaterns och Film i Dalarnas projekt med syfte att inspirera till och få fart på berättandet bland barnen i Dalarna. I projektet har barn på olika skolor runtom i länet bland annat gjort film, teater och skrivit berättelser.

Men det var det muntliga berättandet som stod i fokus på Djurås bibliotek.

-Tanken är att biblioteken ska vara ett allmänhetens vardagsrum, där man kan göra mycket mer än att bara låna böcker, sade Maj Johansson.

Förutom sagan om Hans och Greta berättade hon om fornnordiska skapelsemyter, jättar, och om hur den åttabente hästen Sleipner blev till.

-Den här historien berättade vikingarna för varandra, och nu får ni också höra den, sade Maj Johansson.

Att berättelser funnits alltsedan grottmänniskornas dagar var något som Maj Johansson gärna framhöll. Och att lusten att lyssna till - och själv berätta - sagor och historier var tydligt också bland barnen i Djurås. Efter att de suttit tysta och lyssnat uppmärksamt, frågade Maj Johansson om de själva hade något att berätta.

-Neej, blev först det samfällda svaret.

Men snart var det många som ville komma till tals med roliga historier, och kanske kunde Maj Johansson tack vare Djuråseleverna utöka sitt förråd av berättelser med ytterligare några.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons