Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever i farlig trafikmiljö

Annons

- Det är bilar överallt, och de åker fort också, säger Emelie Eriksson, som sitter med i elevrådet.

Elevrådet har, genom Emelie, skrivit ett brev till kommunen där man redogör för hur trafiksituationen är kring skolan.

Framför allt anser elevrådet att bilarna kör alldeles för fort på Centralvägen, som går utefter en lång bit av skolans område.

- Det känns rätt farligt, och det händer ofta att bilarna kör mot rött ljus vid övergångsstället, säger Emelie.

Hosjöskolan är uppdelas i två delar. På ena sidan Centralvägen finns större delen av skolan med matsal och gymnastiksal.

Men på andra sidan vägen finns både förskola och lågstadium.

Något som betyder att det under dagen är många av dessa elever som ska korsa Centralvägen, för att ta sig till olika aktiviteter. Till dessa ska läggas alla andra barn, som använder övergångsstället för att ta sig till och från skolan.

Vid övergångsstället är hastigheten nedsänkt till 30 km/ timmen.

- Men många bryr sig inte, utan kör betydligt fortare än så, säger Emelie.

I sitt brev till kommunen föreslår elevrådet att en mekanisk skylt sätts upp. En skylt som känner av hur fort bilarna kör och meddelar detta till bilisterna.

- Vi tycker kommunen ska fundera på detta, eller om man har någon annan lösning på problemet, säger Emelie och får medhåll av de andra elevrådsrepresentanterna.

Men det är som sagt inte bara Centralvägen som är ett problem. På Skolvägen trängs varje morgon taxibilar med andra bilar. På Färgvägen åker alla som tar av från Rikksvägen.

- Vi saknar, och har gjort så i många år nu, en bra av- och påstigningsplats, säger rektor Kerstin Hindriks.

I svarsbrevet till elvrådet skriver kommunen genom Mathias Westin, enhetschef på trafik- och fritidsförvaltningen, att man håller på att arbeta fram ett förslag till en mer trafiksäker hållplats utanför skolan.

- I det arbetet kommer vi också att se över om vi behöver flytta övergångsstället till en annan plats. När det finns en skiss klar kommer vi att låta både elevrådet och rektorer att få komma med synpunkter. Förhoppningen är att hållplatsen ska byggas under året, säger Mathias Westin.

Hur ser du på trafiksituationen vid Hosjöskolan?

-För det första är det olyckligt att skolan har verksamheter på båda sidor av vägen, som skapar en massa spring i sig. I övrigt vet vi att trafiksituationen vid skolan inte är bra, men förhoppningsvis ska vi kunna förbättra den under året, slutar Mathias Westin.

ANDERSNORIN

Mer läsning

Annons