Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fick lära sig att spara pengar

/
  • Ung Privatekonomis informatör David Tingåker är själv jämnårig med ungdomarna han föreläser för, vilket han tror är en fördel.
  • Max Diaz Götesson går sista året på byggprogrammet på Hushagsgymnasiet. Han tyckte att föreläsningen var både givande och intressant.

– Ungdomar är väldigt dåliga på att spara pengar i dag, säger Ung Privatekonomis informatör David Tingåker.
Ung Privatekonomi har föreläst för gymnasieelever i Borlänge. Syftet var att lära eleverna grunderna inom lån, aktier, fonder och pension, samt att tänka på att spara pengar.

Annons

Ung Privatekonomi är ett oberoende skolinformationsprojekt som drivs av unga föreläsare. Projektet har fötts ur Unga aktiesparare tillsammans med några av Sveriges största företag och organisationer, bland annat Aktiespararna och Nasdaq OMX inom stiftelsen Aktiefrämjandet.

Föreläsarna åker land och rike kring för att inspirera ungdomar att börja spara. De tar upp grunderna inom lån, aktier, fonder och pension – och dessutom ur en ungdoms perspektiv.

– Vi försöker göra det på ett lättillgängligt sätt som faktiskt gäller ungdomarna, till exempel hur man kan få en tusenlapp att räcka hela månaden. Projektet går ut på att unga lär unga, säger David Tingåker, projektets informatör, som föreläste för de 180 eleverna på Hushagsgymnasiets årskurs tre.

David Tingåker är 19 år och kommer från Stockholm. Han arbetar med projektet på heltid, och tycker att det är en rolig utmaning att få ungdomar att bli intresserade av privatekonomi.

– Många ungdomar vill tjäna pengar, så majoriteten är helt klart nyfikna under föreläsningarna. Sedan är det kanske inte lika många som tar tag i själva sparandet, men jag hoppas att jag kan hjälpa till att tända en gnista, säger han.

David Tingåker upplever att ungdomar i allmänhet är dåliga på att spara pengar. Han tror att det framför allt beror på okunskap och att skolorna inte ger eleverna utbildning i privatekonomi.

– På så sätt kan vi fylla den roll som skolorna inte fyller. Alla kommer att ha en privatekonomi i livet och därför är det viktigt att redan i tidig ålder börja spara och hushålla med pengarna. Det är grunden för att allt ska falla på plats, det kommer man inte ifrån.

Det bästa sättet för ungdomar att få en fungerande privatekonomi tror David Tingåker är att undvika dyra krediter och lån, och att se upp för dyra sms-lån och telefonabonnemang med bindningstid.

– Att spara en krona är bättre än ingenting. Jag brukar ge exempel på hur lång tid det tar att få ihop till första miljonen. Då ska man spara 500 kronor i månaden i 29 år, och ha en avkastning på 10 procent, säger han och ler.

Max Diaz Götesson, 18 år, går sista året på byggprogrammet på Hushagsgymnasiet. Han upplevde föreläsningen som intressant, särskilt eftersom han fick lära sig saker han inte hade en aning om.

– Jag visste till exempel inte att jag har pensionssparat. Föreläsningen gav en tankeställare, för jag är tyvärr inte så bra på att spara pengar. Jag lärde mig mycket jag inte visste, säger han.

Mer läsning

Annons