Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever arbetar i förråd

Annons

Skyddsombudet på Britsarvsskolan slog larm till Arbetsmiljöverket efter att en anställd kallat sin arbetsplats för "Auschwitz".

Struntar skolorna i elevernas arbetsmiljö?

Verkets arbetsmiljöinspektör har nu konstaterat att utrymmet, som använts som undervisningsrum sedan i oktober, inte uppfyller de krav som ställs på en arbetsslokal.

Utrymmet där elevassistenten Marie Fritz och Fia Andersson i klass 9H arbetar tillsammans en till två timmar varje dag är bara 1,5 x 2 meter stort.

- Till en början tänkte jag att aldrig i livet att jag sitter här och jobbar, men vi är desperata efter en lugn plats och det finns inget alternativ, säger Marie Fritz.

Rummet används som gasförråd och när Arbetsmiljöverket inspekterade platsen fann man flera 1 1/2 meter höga flaskor med vätgas som skolan inte hade licens för.

Gasflaskorna har tagits bort, men i övrigt har inget hänt. Enligt rektor Per Gilén ska skolan nu se över frågan mer i detalj. Men någon lösning på vart Marie Fritz och Fia Andersson ska flytta finns det inte.

-Får vi inte vara här har vi ingen plats alls. Vi får väl sitta och jobba i korridoren, men då tror jag inte att jag kommer att klara av skolan så bra, säger Fia Andersson.

Britsarvsskolan är avsedd för 540 elever men har idag 595 elever och bristen på lokaler är stor. Men något stopp på hur många elever man kan ta in ser inte rektor Per Gilén.

-Nej, det finns stolar för att ta in säkert femtio elever till.

När tidningen besöker skolan framkommer det att ett gammalt framkallningsrum används som undervisningsrum för elever med särskilda behov. Rummet med svartmålade väggar är cirka 1 gånger 3 meter och har inga fönster.

Skulle du själv kunna tänka dig att arbeta i den här vrån?

- Nej, jag skulle inte vilja sitta här, säger Per Gilén.

- Det är verkligen inget bra alternativ. Men det är inte skolan som kommit med förslaget att använda utrymmet, lärare och elever har själva kommit på idéen eftersom de vill sitta ifred.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons