Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevboom gör VBU trångt till hösten

Annons

500 elever är intagna i den första omgången till VBU. Det är mer än 100 fler än förra året. En lika stor kull har inte setts på VBU åtminstone de senaste fem åren.

- Om vi inte lyckas ha attraktiva utbildningar kommer fler att söka utanför kommunen och det innebär högre kostnader, säger utbildningschef Åke Sandberg.

Högst tryck är det på byggprogrammet, i förhållande till hur många platser som finns. Dit har 35 personer sökt i första hand och de konkurrerar om 20 platser.

- Jag vet inte om massmedierna finns med i bilden, med alla hemma hos-program, säger Sandberg.

Populärast är fortfarande samhällsprogrammet, men siffran fortsätter att sjunka. 62 elever har sökt till de 90 platserna, vilket är en betydligt lägre siffra än de senaste åren.

Förutom byggprogrammet har i sjunkande ordning elprogrammet, SM friluftsteknik, handelsprogrammet och fordonsprogrammet transport, flest reserver.

Ett annat fenomen som synts i intagningen de senaste åren är att fler elever från Ludvika sökt studieförberedande program.

- Jag vet inte om det beror på orterna som sådana, eller om informationen i skolorna är olika. Men huvudsaken är att eleverna hittar en utbildning de är nöjda med, säger Åke Sandberg.

Ett problem för Västerbergs- lagen är det stora antalet icke behöriga elever, i år 61 stycken. Det är de som inte har godkänt i svenska, engelska och matematik. För dem finns chansen att gå det nystartade "individuellt utvecklingscentrum".

- De får gå där tills de klarar betygskraven. Det får ta den tid det tar. Sedan slussas de över till något av de nationella programmen.

Antalet elever på det individuella programmet har mer än fördubblats på fem år.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons