Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev dömd för stöld av farliga kemikalier från Haraldsboskolan

Annons

I Haraldsboskolans kemisal förvarades i januari 2005 farliga kemikalier i ett olåst skåp. Där hämtade den då 18-årige eleven, enligt egna uppgifter, mellan 600 och 700 gram kaliumnitrat och ett halvt kilo svavel som han packade ner i en ryggsäck. Den gömde han sedan ovanför en takplatta i en toalett intill skolans elevskåp och servering.

Den 16 februari gick en elev på toaletten och kom åt en takplatta. På det viset upptäcktes ryggsäcken och skolan gjorde en polisanmälan om stöld.

Ytterligare en kemikalie fanns i ryggsäcken och när det blev känt att kemikalierna kunde explodera vid stötar rekvirerade polisen bombtekniker från Stockholm.

Skolan utrymdes och området spärrades av. I ryggsäcken hittades ett plaströr med en etikett med namnet på en släkting till eleven. Det var därför han kunde gripas.

Han har själv uppgett att han tänkte tillverka fyrverkeripjäser av kemikalierna.

Haraldsboskolans ledning stängde av eleven från all undervisning. Eleven överklagade beslutet, men skolan fick rätt för sitt agerande.

Eleven som nu är 19 år gammal har dömts av Falu tingsrätt för stöld till villkorlig dom och 70 dagsböter. En påföljd som även omfattar stöld av en dator vid ett inbrott på Komvux på Mormorsgatan i Falun den 18 december 2005.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons