Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälar fixar bäst åkning

Annons

Detta handlar om ett elljusspår, som funnits i fyra år och betyder så mycket mer för lokalbefolkningen än att bara åka skidor och bli svettig.

Torsten Sundén säger att detta är ett elljusspår som bidrar till att hålla landsbygden levande.

- Nu, under vintern, är det trevligt att se hur folk från de olika byarna möts i skidspåret och hejar på varandra.

Han berättar också med inlevelse om hur de berörda invånarna på hösten möts i mitten av elljusspåret sträckning i samband med att spåret tänds för säsongen. Då blir det socialt umgänge och korvgrillning.

Det är denna sociala betydelse som driver de sex i "spårgruppen" att lägga ner sin själ i skidspåren.

De sex är Torsten Sundén, Kjell Jonsson, Alf Johansson, Erik Larsson, Uno Sjöblom och Anders Blomström. Fem av dem är pensionärer.

Dessa skidentusiaster har ett joursystem, där de delat in sig i tre tvåmanna-grupper och ansvarar för elljusspåret en vecka i taget.

Sedan beror det på vädret hur mycket arbete den blir.

- Blir det lösa spår så måste man jobba med spåren varje dag. Är det kallt och fasta spår så räcker det med att dra nya spår varannan dag. I måndags var vi exempelvis ute och arbetade i fem timmar, berättar Torsten Sundén.

Deras slit för elljusspåret uppmärksammas också av alltfler Falubor, som nu valt att lämna elljusspåren inne i centrala Falun för att på kvällarna glida ut i spåret vid Årberget.

- Det här spåret är ju perfekt träning för Vasaloppet och Tjejvasan eftersom det är så flackt, menar Torsten Sundén.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons