Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälar bygger led

Annons

Ovansiljans snöskoterklubb går in och kopplar till stora delar av Orsa och Mora. Från början var det tänkt att ledsystemet endast skulle nå Noppikoski.

- Vi har i många år kört skotersafari till Härjedalen, så det finns redan nu en led som ansluter till projektet i Dyverdalen, berättar Peter Attergrim i Ovansiljans snöskoterklubb.

- Den är bra fram till Fisklösen, men behöver bättre märkning och eventuellt röjas till Untorp och vidare mot Dyverdalen, arbeten som pågår genom ideellt arbete av klubbmedlemmar.

Peter berättar att en bra led också ska ställas i ordning för att möta projektsystemet i Noppikoski.

Centrum för Orsasektionen finns i Bäcka herrgård, här har klubben sin sladd parkerad och härifrån går leder mot Våmhus och Grönklitt.

- Projektet vill ha en "tarm" också till Grönklitt för att knyta anläggningen till det stora skoterledsystemet, berättar Ola Granholm, näringslivschef i Orsa.

- Däremot vill Grönklitt inte ha några skotrar inne i skidområdet, utan det gäller att hitta en bra anslutning och inte minst en bra yta för att lasta och lossa skotrar från släpvagnar.

Peter Attergrim berättar att den snörika vintern har ökat intresset för att åka skoter och även intresset för att hjälpa till.

Ännu är det främst några eldsjälar som satsar massor av fritid och bensinpengar för att få till bra leder för skoteråkning.

- Har man bra leder, kan man också ta betalt för att nyttja dem och därigenom få bättre resurser för att skapa ännu större möjligheter att åka skoter, konstaterar Petter och hävdar att den här verksamheten kan generera stora intäkter till glesbygden.

- Skoteråkare kommer inte med bilen fylld med mat från hemmafrysen. De handlar sina förnödenheter och tankar sina fordon på plats. De är också tacksamma kunder hos uthyrare av släpvagnar, skoterutrustning och bostäder.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons