Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldar för kråkorna

Annons

Kommunens fastighetschef låter lite bekymrad. Behovet är enormt.

-Det är hur mycket som helst som behöver tilläggsisoleras. Ett exempel är B-huset vid Högbergsskolan, mellan gymnastiksalen och fordonsdelen. Där läcker det ut så mycket värme att snön smälter på delar av taket.

Sammantaget rör det sig om stora summor i onödiga värmekostnader. I många fall är värmekällan en oljepanna. I andra fall fjärrvärme eller el.

Kommunen har sökt och fått statligt bidrag på 27555 kronor för åtgärder vid Ängsgården. Detta för att man bytt oljepannan mot fjärrvärme.

-Normalt går det att få statligt stöd på motsvarande 30 procent av totalkostnaden, uppger Andersson som kan berätta att kommunen i dagarna skickat in flera ansökningar.

I Sporthallen har man tilläggsisolerat vindbjälklaget vid entrédelen och här hoppas kommunen på 78000 kronor från länsstyrelsen.

Vid Lorensberga skola totalrenoverades i höstas "hus H" där hemkunskapen håller till. Kommunen har förhoppningar om 312 000 kronor i bidrag.

-Vid Marnäsliden (tidigare ålderdomshem, numera arbetsplats för kommunala tjänstemän) ska vi med början i april-maj byta fönster på ett våningsplan och preliminärt kan vi få 137100 i bidrag, uppger fastighetschefen.

145000 kan det bli i bidrag för att kommunen på Håksbergs skola ersatt oljepannan med pelletspanna. För samma typ av investering i Nyhammar kan det bli 250000 i bidrag.

-De här bidragen har vi inte tagit med i budget. Får vi pengarna så är det en bonus, säger Stefan Andersson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons