Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk tillförsikt – och oro i budgetdebatt

Annons

Det var ros och ris, uppåt och nedåt, tillförsikt och oro om vartannat när kommunfullmäktige behandlade förslaget till budget.

Kommunalrådet Anders Ahlgren betonade det positiva; att Gagnef utvecklat och rationaliserat på ett framgångsrikt sätt, genomfört framtidssatsningar i form av sporthalls- och kulturhusbyggen, för fjärde året i följd ökar befolkningen, har den näst lägsta öppna arbetslösheten av landets samtliga kommuner, är en av blott fyra dalakommuner som har födelseöverskott, har minskat ohälsotalet i personalen från 14,9 till 4,9 procent (i juli) och kommer att klara balanskravet även i år.

Ann-Gret Olsson var kritisk till en, som hon beskrev det, hög investeringstakt, bristfällig information om budgetarbetet och inte minst prioriteringar som riskerar att missgynna barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden och därmed leda till att svaga grupper som barn och ungdomar far illa och riskerar missbruksproblem.

Hon föreslog därför en omfördelning från investerings- till driftbudgeten.

Anders Bengtsson (kd), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, talade om riskerna med ökad kommersialisering, stress och splittring. Han och socialnämndens ordförande Kjell Andersson (c) betonade vikten av föräldraansvar, samarbete och åtgärder som ger trygghet.

-När unga far illa är det kommunen som har det yttersta ansvaret, påminde Ann-Gret Olsson.

Hennes partikamrat Bo Billborn ifrågasatte majoritetens möjligheter att förverkliga alla vallöften, Lennart Welander (s) uttryckte oro över ekonomin och möjligheten att klara framtidens invånares omsorgsbehov samt förklarade att "det är stor risk att det går åt skogen".

Efter inlägg om olika grader av underbudgetering, seriositet, skattehöjningar och investeringsstopp antogs budgetförslaget -genom en votering där utslaget blev 21-12 -fastställdes majoritetens förslag till budget och verksamhetsplan. S- och mp-ledamöterna reserverade sig.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons