Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk kris för högskolan

/

Annons

Förvaltningschef Bengt Eriksson bekräftar nu de preliminära budgetsiffror som kom tidigare i somras.

- Jag sitter och arbetar med halvårsbeslutet och det ser ut som att underskottet ligger på 7,5 miljoner kronor.

Arbetet med att göra en sparplan är igång och det ligger på högskolans institutioner och administrativa avdelningar att ta fram egna sparförslag. På fredag har man ett första möte för att diskutera vilka åtgärder som ska tas. Klart är i alla fall att man måste dra ner på personalen.

Är det här den största krisen högskolan stått inför?

- Nej. 1996-97 var situationen lika illa.

Hur löstes det?

- Det är inte riktigt jämförbart. Personal med tidsbegränsade anställningar fick sluta och vi minskade kursutbudet.

Neddragningen av personal gör att antalet lärarledda lektioner riskerar minska. Det bekymrar Falu Studentkårs nytillträdda ordförande Jonas Hillerström.

- Ett tecken på god kvalitet är att man har många lärarledda föreläsningar och seminarium. Överlag har det minskat i hela landet de senaste åren i och med att antalet studieplatser ökat. Nu finns risken att det kommer minska ytterligare i Falun.

Sedan högskolans tillkomst 1977 har utbildningsnivån i länet mer än fördubblats (källa:SCB). Högskolan Dalarna är också bland de bästa i landet på att rekrytera studenter från studieovana hem.

Men högskolan har svårt att fylla sina platser, särskilt på teknik- och ekonomiutbildningarna. Jonas Hillerström tror att det beror på den rådande högkonjunkturen.

- När det är högkonjunktur blir högskolan lidande. Vanligt att man hoppar av eller tar studieuppehåll när man får jobb. Det måste löna sig att utbilda sig.

Skolans ekonomi är också beroende av att eleverna tar sina poäng. Enligt Jonas Hillerström håller studentkårens utbildningsbevakning koll så att kraven inte sänks på utbildningarna för att fler studenter ska bli godkända.

- Vi följer institutionsnämnderna hela tiden. Granskar utbildningsplanerna och kontrollerar kursutvärderingar och tentor. Jag upplever att lärarna och ledningen lyssnar på kåren.

Nästa fredag håller högskoleledningen ett första möte för att diskutera de kommande besparingarna. Förvaltningschef Bengt Eriksson är hoppfull om att krisen kan ridas ut.

- Det måste vi göra, säger han.

Mer läsning

Annons