Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomerna avråder från panikåtgärder efter USA-valet

Artikel 18 av 27
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Börserna föll kraftigt runt om i världen efter Donald Trumps seger i USA:s presidentval. I Sverige blev fallet förhållandevis lindrigt och de ekonomer DT pratat med ger rådet att inte göra något förhastat.

Annons

Henrik Ragnarsson, kontorschef Handelsbanken i Falun.

Hur påverkas svenskarnas ekonomi nu när Donald Trump vunnit valet? Det är inte helt lätt att reda ut.

– I det korta perspektivet hade marknaden prisat in en seger för Clinton. Det kom som en negativ överraskning att Trump vann. Börserna gick ner avsevärt i världen, mellan två och fem procent. I Sverige var det dock bara minus 0,7, ingen massiv nedgång. Vi hade nog trott att det skulle vara något mer, säger Henrik Ragnarsson, kontorschef på Handelsbanken i Falun.

– Vilken politik som han kommer att driva är svårt att veta, det har inte varit tydligt. Klart är att han vill genomföra skattesänkningar och har förslag på tullar på import. Vi tror att tillväxten kommer att bli lägre på sikt och det ger en försämrad ekonomi globalt sett.

Det har varit en och annan orolig småsparare som har hört av sig om vad man bör göra med sina aktier och fonder. Inget förhastat, är Henrik Ragnarssons råd.

– Det finns en oro, men vårt generella råd är att man ska titta på sin individuella situation. När behöver jag mina pengar? Kan jag leva med att det svänger? Generellt lönar det sig att vara långsiktig och inte få panik. Ska man ha liten risk ska en stor del vara på räntemarknaden, men där får du ingen avkastning.

Bolånen, påverkas de?

– I den korta aspekten ser vi inte att det kommer att ske något. Vi tror på fortsatt låga räntor, åtminstone dröjer det något år till innan en höjning. Jag ser ingen anledning att revidera den prognosen nu, men förr eller senasre kommer räntorna att gå upp.

Även hos Swedbank har det funnits diskussioner inför valet, men några andra råd än vanligt handlar det inte om.

– Vi pratar alltid långsiktigt sparande – vilka pengar är det frågan om och vad är det för risk jag tar? Jag hoppas inte att det är många kunder som har sina julklappspengar i aktier, säger Linda Jonsson, chef på Swedbank i Falun.

Hur kommer folks privatekonomi att påverkas?

– Det är jättesvårt att säga, vi vet ju inte vad hans politik går ut på. Det vi ser just nu är att man tar hem lite vinster och lägger sig lite vilande för att sedan gå in i aktiemarknaden igen. Vilande betyder i dag räntor, det vill säga låg avkastning men värdebevarande. Vad trumps politik kommer att innebära för Sverige är svårt att säga. Vi har ju en stor export till USA, det är vår tredje största marknad vad gäller export.

Hur ska man se på sina aktier och fonder?

– Jag hoppas att man redan har haft den diskussionen med sin rådgivare. Vad banken har rekommenderat under lång tid är att vi har varit överviktade på Europa och har haft undervikt på USA, delvis på grund av den politiska oron och att USA har gått in i en mognare konjunktur– och att Europa har en attraktivare värdering.

USA:s roll i världsekonomin är naturligtvis stor. Samtidigt är det inte ekonomin som står överst på listan över orosmoln, ens hos många ekonomer. Tobias Heldt, universitetslektor i nationalekonomi vid Högskolan Dalarna, refererar till ett blogginlägg av Paul Krugman, som 2008 fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

– Det är inte de ekonomiska effekterna som ligger högst upp hur orolig han blev, det handlar mer om exempelvis säkerhetspolitiken. De ekonomiska effekterna märks på börsen framför allt. Och det blir ingen återhämtning, utan ett permanent fall om han nu börjar genomföra den politik han pratat om.

Vad skulle konsekvensen bli om Donald Trump gör verklighet av de handelshinder han aviserat - och kan han genomdriva det?

– I det här läget vill man nästan inte spekulera i det. Man hoppas att hela organisationen runt presidenten ser till att balansera den faktiska politiken.

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons