Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekomuseum Bergslagen har hittat hem

Annons

Sedan ett par veckor finns museets centrala punkt i den gamla före detta Gästgivargården från Hällsjön, numera uppsatt på hembygdsgården i Ludvika.

Kansliet har varit en smula mobilt under de tjugo år verksamheten rullat på.

-Vi kom från Västanfors till Grenanderska huset i Smedjebacken och innan flyttkasset gick hit hann det också bli en kort tid i två trånga rum uppe på Arbetsförmedlingen i Smedjebacken, berättar Lindeqvist.

Dessbättre har museet en ordförande som heter Ingvar Henriksson och har en viss tyngd i beslutsgången i Ludvika vad det gäller kulturfrågor. Han talade sig varm för den gamla hällsjögården och sedan 21 mars finns verksamheten inrymd här, lagom till tjugoårsjubileet då det nya kanslier ska invigas. Bland annat med loppis på diverse utrensat materiel från kontorssidan och boklager.

- Hela veckan håller vi öppet, det blir invigning och hela veckan avslutas med julbileumsmiddag med underhållning nere i Karmansbo och med Västmanlands landshövding bland gästerna, berättar Christina som tillsammans med Tina Engvall utgör personalen vid kansliet.

- Det är en perfekt miljö för vår verksamhet och förhoppningsvis blir vi lättare att besöka. Stämningen här på Gammelgården är också verkligen härlig och folk springer omkring varandra hela dagarna och bara trivs. Det är slöjdande damer, geologer och kökspersonal plus tillfälliga hyresgäster och man känner sig verklogen välkommen i det här gänget.

-Förhoppnings betyder också vår etablering här att flera också söker sig ned till Gammelgården och de fina samlingarna, säger hon.

Nu hoppas hon givetvis att det är färdigflyttat för museets del. Ett sexårskontrakt är redan klart för de nya kanslilokalerna, som omfattar hela gästgiveribyggnaden så när som på ett konferensrum på övre våningen.

- Vi hoppas få förlänga hyreskontraktet gång på gång på gång, säger Christina och tar tag i ännu en flyttkartong.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons