Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehrling: SAS framtid på spel

Annons

Fullsatta tåg har blivit effekten av strejken på flygbolaget SAS.

300 av dagens avgångar ställdes in och även i morgon ställer SAS Sverige in sin trafik.

Förhandlingarna mellan SAS Sverige och HTF har hittills varit resultatlösa och därför har SAS Sverige beslutat ställa in 100 flygningar i morgon, vilket innebär förlorade intäkter för bolaget på 10 miljoner kronor.

Flygningarna till USA och Asien berörs inte. SAS Danmark och SAS Norge flyger som vanligt.

"Förhandlingarna har kört fast i de frågor om makt som HTF valt att driva. Konsekvensen av kraven blir att HTF ska styra verksamheten, det kan vi givetvis inte acceptera. Vilken annan arbetsgivare skulle gå med på att lämna över hela ansvaret för personalplanering, ledarrekrytering eller arbetstidens förläggning", skriver SAS Sveriges vd Anders Ehrling i ett pressmeddelande och hävdar att SAS Sveriges och SAS koncernens framtid står på spel. Därmed, menar han, hotas HTF:s 3|000 medlemmar.

I morse var det tomt i SAS servicediskar i terminal fyra på Arlanda. Omkring 300 flygningar hade ställts in. Men informationen om strejken tycks ha nått ut till kunderna och TT hittade i morse inga resenärer som blivit överrumplade av inställda avgångar. Däremot var det långa köer till de andra flygbolagen som har tagit över en del av SAS resenärer.

Kjell Sjödin hade lyckats boka om sitt flyg till Sundsvall. Bara några timmar tidigare hade han suttit i löneförhandlingar för fackförbundet Kommunals räkning och han hade stor förståelse för de kabinanställda.

"Vill du flyga med trötta och hungriga kabinanställda?", stod det på lappar som ett antal strejkvakter från fackförbundet HTF delade ut vid ingången till terminalen. En del resenärer fnös irriterat och trängde sig vidare medan andra stannade upp för att prata en stund.

SAS uppskattar att i genomsnitt 20|000 resenärer drabbas av inställda flyg varje konfliktdag.

Trycket på SJ har ökat markant sedan strejken blev ett faktum och tågen är nästan fullsatta, framför allt på de stora linjerna.

SJ har nu beslutat sätta in sammanlagt sex X|2000-tåg på sträckorna Stockholm-Göteborg tur och retur och Stockholm-Malmö tur och retur.

Extratågen sätts in från klockan 18.40 och fram till 21.20 i kväll. Det handlar om sammanlagt 2|000 platser.

TT

Mer läsning

Annons