Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptisk oppositionsledare avsatt

Annons

En av Egyptens främsta oppositionsledare åkte på två bakslag på tisdagen. En domstol beslutade att han inte ska släppas ur fängelse av medicinska skäl och en annan myndighet gav hans jobb till hans främste rival.

Ayman Nur dömdes till fem års fängelse 2005, anklagad för att ha förfalskat namnteckningar när han registrerade sitt liberala parti al-Ghad (Morgondagen).

En rad stämningsansökningar mot partiet ledde efterhand till inre slitningar.

Nur lider av diabetes och hans hälsa har försämrats under fängelsevistelsen. Han hade därför begärt att bli frigiven av hälsoskäl. Men landets högsta förvaltningsdomstol beslutade att han ska kvarstanna i fängelse.

Hans tidigare finansiär och numera främste rival Musa Mustafa Musa lyckades dessutom utmanövrera honom som partiledare. Musa hade vänt sig till den kommitté, dominerad av personer från regeringskretsen, som handhar frågor som rör politiska partier.

När Nur sattes i fängelse protesterade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice mot behandlingen. På tisdagen var hon i Egypten, men denna gång låg fokus inte på den politiska oppositionen.

TT

Mer läsning

Annons