Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egenkontroll ger säkrare livsmedel

Annons

Juletid är annars ofta liktydig med magsjuketid. Julbordet var inte så fräscht som det såg ut. Det dolde sig kanske en förrädisk salmonella i salladen. Eller en diarégivande bakterie på skinkskivan.

Matförgiftning är inte att leka med, varken för den drabbade eller för näringsidkaren. Den förre kan bli ordentligt sjuk, den senare skyldig att betala ett ordentligt skadestånd.

Det finns många risker med livsmedel. Allt ifrån råvaran till förvaringen, hygienen och märkningen.

Sedan 1990 gäller skärpta regler för livsmedelstillsyn. Enligt dem har företagaren krav på sig att ha löpande egenkontroll av verksamheten och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kollar efterlevnaden vid stickprovskontroller.

Egenkontrollens syfte är att minska riskerna med livsmedel och tillverkaren och säljaren tar ansvar för att produkterna uppfyller kraven på hygien och redlighet.

Livsmedelsverket menar att företaget är mest lämpat för att klara den saken, eftersom det ligger i dess intresse att saluföra bra varor. Myndigheten ska främst bistå med råd men också utföra årliga kontroller, för vilka företaget betalar en årlig avgift.

En bra egenkontroll är lönsam för företaget, som kan minska på svinn och reklamationer och få nöjdare kunder. På köpet får det en mer motiverad personal med dokumenterad kunskap om de varor som produceras eller säljs.

Sedan 1993 gäller dessutom en lag om produktansvar, enligt vilken företagaren riskerar att få betala skadestånd till den som skadas av en dålig produkt.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons