Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen bidragsnorm

Annons

Beslutet fattades av kommunfullmäktige vid tisdagens möte. Det blev dock votering som slutade 21-19.

Socialdemokraterna och vänstern yrkade på att barnbidragshöjningen på 100 kronor skulle utgå redan från första dagen och reserverade sig mot beslutet.

Vid fullmäktigemötet lade Jonas Carlgren (m) fram kompromissförslaget om "Hedemoranormen".

-Bravo Jonas, det känns som en halv seger att ni efter tre månader lägger upp denna 100-lapp, sade Jan Stagenmark (s) som dock vidhöll partiets ställning om att 100-lappen skulle betalas ut från första dagen.

Melker Andersson (m) presenterade siffror för försörjningsstödet från 1998 och fram till 2006. Han sade att det inte kan vara möjligt att staten inte sett till att ta hänsyn till barnbidragshöjningen och gett kompensation för höjningen vid ändringen av riksnormen. Riksnormen för delen personliga kostnader för barn och ungdomar höjdes med 100 kronor för barn upp till och med tre års ålder och 110 kronor för barn och ungdomnar i högre ålder från och med den 1 oktober 2005.

-Staten tog sitt ansvar, ändå ställer jag mig bakom Jonas förslag och vi får till viss del en återgång till en "Hedemoranorm", sade han.

-Det gläder mig att höra Jonas Carlgren, men det borde vara från dag ett, sade Solbritt Andersson (v).

Kurt Hjertron (kd) sade att han är övertygad om att vid beslutet i riksdagen om ny riksnorm tänktes det på de sämst ställda och det togs hänsyn till barnbidragshöjningen.

-Sedan är det bra att vi skjuter till en 100-lapp efter tre månader, sade han.

-Riksnormen är ett golv och inget hindrar att ge mer. Varför ska de sitta i karantän i 90 dagar, undrade Anita Hedqvist (s).

Ann-Mari Samuelsson (mp) sade att miljöpartiet helst sett att barnbidragshöjningen kunnat utgå från dag ett, men med tanke på kommunens ekonomi accepterades kompromissen.

Benämningen "Hedemoranorm" syftar på att Hedemora tidigare någon period varit generösare med försörjningsstödet och betalat lite mer än gällande riksnorm.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons