Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlysningen gav resultat

/

Annons

Varje år har spelmanslaget i Rättvik ett tema för att bevara spelmanstraditioner och förkovra sig i mindre kända spelmanslåtar. I år är temat Chicagospelmännen.

Fram till 1950-talet fanns det flera aktiva spelmän från Dalarna i Chicagos då starka dalaförening. För några veckor sedan efterlyste Rättviks spelmanslag information om spelmännen. Syftet med efterforskningen var och är att rädda låtar och livsgärningar för framtiden.

– Jag har fått fem nya och bra kontakter i Insjön, Garpenberg, Vikarbyn, Nusnäs och Övre Gärdsjö. Nu vet jag exempelvis att dragspelaren Gottfrid Hjelm flyttade tillbaka till Nusnäs, troligtvis 1969. Där finns också hans gamla dragspel kvar. Jag fick också veta att en annan dragspelare, Bertil Jonson kom från Grängesberg.

Andra kontakter är lovande.

– I Vikarbyn har jag fått kontakt med Smas Erik Anderssons släkt, som har bevarat brev och bilder från honom. Jag har också fått veta hur jag ska få kontakt med Sens Johns släkt i USA, Wisconsin, säger Paul Höglund.

Informationen ska dokumenteras av Paul Höglund. I sommar planerar spelmanslaget att på olika sätt uppmärksamma Chicagospelmännen under spelmanssäsongen.

Mer läsning

Annons