Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser större civilkurage i Säter

Annons

Utredningen om mordbranden i somras är nedlagd i brist på bevis. Ändå tror Säters kommuns säkehetssamordnare Torbjörn Orr att många ungdomar i Säter vet vilka som tände eld på Kungsgårdsskolan.

- Det kan vara svårt för en elev på högstadiet att vittna mot en skolkamrat. Man kan råka illa ut. Men det var flera föräldrar som hörde av sig till kommunen och lämnade namn och tips men som inte ville att det skulle gå vidare till polisen.

-Men vi lämnar alla tips vi får till polisen, säger Torbjörn Orr.

Rädslan för att inte våga stå för sina uppgifter i en polisutredning tycker Torbjörn Orr vittnar om brist på civilkurage.

- Det är ett bekymmer eftersom polisen skulle kunna lösa fler brott om folk vågar bry sig. Det sämsta när det gäller ungdomsbrottslighet är att ingenting händer från samhällets sida. Det är viktigt att ungdomsbrott utreds snabbt, säger Torbjörn Orr.

Den senaste branden gäller Kungsgårdsskolans lärarrum i ett gammalt timrat annex på skolgården. Det var strax efter klockan två på natten mot den 24 juli som en granne till skolan upptäckte branden. Många ungdomar fanns i närheten denna natt och flera av dem identifierades med hjälp av övervakningskameror.

Men trots bilder och andra uppgifter valde polisen att lägga ner utredningen på grund av bevisbrist.

- Säters kommun vill titta närmare på polisutredningen för att se om alla uppgifter finns med, säger Torbjörn Orr.

Efter den händelserika sommaren och hösten har Säter upplevt två lugna månader, november och december.

- Vi har flera insatser från polis och sociala myndigheter under hösten som gjort att vi fått det lite lugnare - hoppas att det hänger i ett tag, säger Torbjörn Orr.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons