Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser saklighet

Annons

I vargdebatten som delat länet i två läger håller Leksandsborna en låg profil, men säg laxodling och debattvågorna går höga. De allra flesta har en åsikt och motståndarnas röster klingar starkt.

Lars Melin, bergsingenjör med forskarbakgrund vid Luleå tekniska universitet och boende i Leksand sedan några år, har följt debatten och blivit allt mer upprörd.

- Kampanjen mot fiskodlingen saknar proportion. Dessutom finns en mycket otrevlig ton och jag vet att det faktiskt förekommer hot mot folk som är för en utökning av odlingen, säger Melin.

Det som nu fått honom att reagera och vända sig till tidningen är uppgifterna om utsläppet av fekalier som arbetsgruppen mot fiskodlingen framförde i torsdagens tidning. En utbyggnad av Slotts lax odling till maximala 500 ton fisk per år skulle innebära 400 ton fekalier (fiskavföring) per år.

- Visst låter det mycket, men läser man innantill i de utredningar som gjorts och som miljööverdomstolen grundar sitt domslut på, så visar mätningar att vattnet i Österviken strömmar förbi odlingen med 145 kubikmeter per sekund.

- Det innebär att det passerar dryg 400 ton vatten på tre sekunder. Jag är övertygad om att det räcker för att spola avföringen vidare ner i älven och ut mot havet. Det rör sig bara om 0,1 gram fekalier per ton vatten.

Att det redan idag skulle förekomma så kallade bajsmattor i vattnet kan enligt Lars Melin inte vara något större problem.

- Då hade man kontaktat miljökontoret för länge sedan och dessutom borde dessa mattor ha flutit nedför älven och varit synliga från Leksandsbron, men det har inte förekommit.

På tisdag ska fullmäktige besluta om arrendeavtalet med Slotts lax ska förnyas och även omfatta en utbyggnad av fiskodlingen.

- Säger man nej anser jag att kommunpolitikerna lägger sig för en osaklig kampanj istället för att lyssna på experter i länsrätt och miljööverdomstol.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons