Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser färska rovdjursobservationer

Annons

I de sydvästra delarna av kommunen finns flera säkra observationer på ett vargpar i det gamla så kallade Leksandsreviret. Paret kommer förmodligen att ha valpar till våren. Där finns också sedan ett par år tillbaka en ensam tik som väntar på en hanne.

Från de östra kommundelarna däremot är det smått om kvalitetssäkrade observationer, trots att flera personer sett både varg och lo.

Vid ett jaktledarmöte på Mo-skogen härom kvällen uppmanade Inge Woxmark alla jägare att rapportera in rovdjursspår så fort som möjligt.

- Det kan ibland dröja flera veckor innan jag får reda på att någon sett varg eller lo och då är det alldeles för sent för att kunna säkra spår och bakspåra för att se om det är ett ensamt djur eller en familj.

-Det är också extra viktigt för oss jägare att ha koll på antalet rovdjur med tanke på älgarna. Ett vargpar med ungar äter till exempel cirka 100 älgar på ett år. Det måste vi ha med oss inför nästa års älglicensansökan, fyllde Kjell Daniels i.

Speciellt fokus ligger i vinter på lodjuren. Enligt länsstyrelsen finns det plats för 34 lodjurs- familjer i Dalarna, forskaren Olle Liberg menar att det finns mat för omkring 20.

Hur många lodjur det finns i Leksand är det ingen som vet just nu, men tidigare i höstas fick man in rapporter om två familjer på samma dag.

En hona med ungar noterades i Tibble där en hundägare fick sitt djur dödat och den andra observationen kom från Grytnäs där en hona med ungar kunde bakspåras bort mot Alvik.

Det är även viktigt att allmänheten rapporterar sina iakttagelser till Inge Woxmark i Leksand som i sin tur har kontakt med länsstyrelsens ansvarige Hans-Olov Hansson.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons